Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie ține, în continuare, o întreagă Europă pe jar. Cea mai mare centrală din Europa – ocupată de forțele ruse încă din luna martie a acestui an – și-a „pierdut din nou conexiunea” la rețeaua electrică, a anunțat, sâmbătă, printr-un comunicat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experți se află la fața locului încă de joi, potrivit realitatea.net

Incidentul s-a produs, din câte se pare, „după noi bombardamente în zonă”, potrivit informațiilor furnizate de autoritățile ucrainene organismului ONU. Totuși, centrala continuă să funcționeze datorită unei linii de rezervă, precizează AIEA.

Reamintim că prima oară centrala a fost deconectată total de la rețea pe 25 august, aceasta continuând să funcționeze datorită unui generator de rezervă alimentat cu motorină. Președintele Volodimir Zelenski spunea atunci că lumea a fost la un pas de un dezastru nuclear.

„Dacă nu s-ar fi pornit generatoarele diesel… dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja obligați să trecem prin consecințele unui accident cu radiații”, afirmat Zelenski după primul incident de acest fel.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.