Gândul zilei

„Doamne, sădește în mine rădăcina bunătăților și frica Ta în inima mea ”. – Sfântul Ioan Gură de Aur

Știai că?

Epitrahilul sau patrafir este cel mai important veșmânt liturgic ce este purtat de preot și episcop în timpul slujbelor, are formă de eșarfă, ale cărei extremități atărnă în jos pe piept până aproape de pământ. În ritualul ortodox, preotul nu poate oficia serviciul divin fără folosirea epitrahilului. Epitrahilul are și o puternică simbolistică, el arătând semnul preoției depline care se dă celui hirotonit, moment din care acesta poate săvârși șase din cele șapte Sfinte Taine Este cel mai utilizat veșmânt de către preoți, slujbele săvârșite în afara biserici, în care preoții îmbracă numai epitrahilul. Când îmbracă epitrahilul, atât preotul cât si episcopul, întâi îl binecuvântează, sărută partea de sus și rostește două versete din Psalmi.

 Pilda zilei

Unde te uiţi?

Bunicul unei fetiţe avea un obicei prost; seara se ducea pe câmp şi fura tot ceea ce găsea, punea în căruţă şi venea acasă.
O dată a luat-o şi pe nepoata sa pentru a ţine calul. Pe câmp, bunicul luă ce găsi, apoi veni către căruţă uitându-se în dreapta şi în stânga să nu îl vadă cineva, dar nepoata sa, din căruţă, îl întrebă:
– În sus te-ai uitat? Atunci bunicul s-a gândit îndelung la cuvintele nepoatei sale şi, de atunci, nu a mai furat niciodată.

Uităm să privim în sus de nenumărate ori în viața noastră, făcând orbește fel de fel de răutăți. Căutăm să nu fim descoperiți de oameni – în fața cărora ne rușinăm – dar de Dumnezeu, Cel ce vede toate, nicidecum. Câte măsuri de precauție ne luăm pentru a nu ne rușina pe lumea aceasta de tot ceea ce facem și cum omitem să privim în sus; și să ne întrebăm de fiecare dată: „Doamne, Ție îți place ceea ce fac eu acum, binecuvântezi Tu faptele mele?

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.