Cota apei din lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, după ce pompierii au intervenit cu mai multe motopompe. 

 

Peste jumătate din locuitorii comunei din Roşia Montană care au casele amplasate în aval de lacul Tăul Mare au refuzat, până duminică seară, să-și părăsească locuințele, în ciuda avertismentelor repetate făcute de autorităţi privind riscul ca barajul să se rupă. 

Până duminică la ora 20:30, pompierii care acţionează la faţa locului reuşiseră să reducă cu 40 ce centimetri nivelul apei din lac, în condiţiile în care experţii afirmă că, pentru a atinge un nivel de siguranţă, este nevoie de scăderea nivelului apei din baraj cu 5 metri.

 

În gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc 268 de persoane, dintre care 126 au plecat, 137 au refuzat evacuarea si 5 persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, în internatul şcolar de la liceul din Abrud, au anunţat, duminică seară, oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

 

La faţa locului sunt mobilizați zeci de pompieri militari de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Alba, Bihor, Mureş, Hunedoara, Cluj, precum şi poliţişti, jandarmi şi angajaşi ai sistemelor de gospodărire a apei.

Reamintim că autorităţile au constatat, sâmbătă după amiază, apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5 – 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria Roşia Montană. 

Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024, a transmis Ministerul Mediului.

Sursa: Realitatea de Alba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.