Rezistența antimicrobiană (AMR) apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții se modifică în timp și nu mai răspund la medicamente, făcând infecțiile mai greu de tratat și crescând riscul de răspândire a bolii, boli severe și deces. Ca urmare a rezistenței la medicamente, antibioticele și alte medicamente antimicrobiene devin ineficiente, iar infecțiile devin din ce în ce mai dificil sau imposibil de tratat. Cercetătorii au estimat că AMR în bacterii a provocat aproximativ 1,27 milioane de decese în 2019. 

În mai 2015, în cadrul celei de-a 68-a Adunări Mondiale a Sănătății, a fost aprobat un plan de acțiune global pentru abordarea problemei în creștere a rezistenței la antibiotice și alte medicamente antimicrobiene. Unul dintre obiectivele cheie ale planului este îmbunătățirea gradului de conștientizare și înțelegere a AMR printr-o comunicare eficientă. , educatie si antrenament.

Săptămâna Mondială a Conștientizării Antimicrobiene (WAAW) este o campanie globală care este sărbătorită anual pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a RAM și pentru a încuraja cele mai bune practici medicale.  

Referinte:

Antimicrobial Resistance Collaborators. (2022). Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis. The Lancet; 399(10325):P629-655. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02724-0

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.