Gândul zilei

„Rugăciunea și postul sunt lipsite de putere neînsoțite de milă, fără milostenie, ele nu se ridică la Cer.” – Sfântul Ioan Gură de Aur

 Știai că?

Sfânta Sfintelor este cel dintâi așezământ, centrul vieții religioase a evreilor – locuința pământească a prezenței lui Dumnezeu – ce avea orânduieli pentru slujba dumnezeiască, numit cortul mărturiei, iar apoi la Templu din Ierusalim pe care la construit regele Solomon.  ”În el se aflau sfeșnicul și masa și pâinile punerii înainte; această parte se numea Sfântă. Apoi  după catapeteasma a doua, era cortul Sfânta Sfintelor, având altarul tămâierii de aur și chivotul așezământului ferecat peste tot cu aur, în care era năstrapa de aur, care avea mană, toiagul lui Aaron și tablele legii cu cele zece porunci primite de Moise pe muntele Sinai. Deasupra chivotului erau heruvimii slavei, care umbreau altarul împăcării, aici preoții intrau totdeauna în cortul cel dintâi, săvârșind slujbele,  iar în cel de-al doilea  intra numai arhiereul, o dată pe an , și nu fără de sânge, pe care îl aducea pentru sine însușii și pentru greșelile poporului.” (Evrei Capitolul 9, 1-7)

Pilda zilei

Căldura focului 

În timpul Sfintei Spovedanii, un tânăr l-a întrebat pe duhovnicul său:
– Părinte, îmi simt sufletul greu de păcate. Cum pot să fiu iarăşi liniştit, când ştiu că am greşit?
– Fiule, omul nu trebuie să-şi piardă niciodată speranţa. Chiar dacă am păcătuit, Dumnezeu ne va ierta greşelile, dar cu o condiţie: să ne căim. Să ne căim cu sinceritate, din suflet. O să-ţi dau un exemplu. Afară este iarnă grea, gerul este mare. Du-te şi adu-mi un ţurţure de gheaţă.
Când tânărul s-a întors ţinând bucata de gheaţa în mână, părintele a luat-o şi a aruncat-o în sobă, unde țurțurele a început imediat să se topească la căldura focului.
– Ai văzut gheaţa pe care ai luat-o de afară?! Era aşa de la începutul iernii şi tot aşa ar mai fi rămas, oricât ar fi stat în frig. Dar acum, că ai adus-o înăuntru, vezi cum a început să se topească? Devine iarăşi apă curată şi folositoare. Cât era îngheţată nu era bună de nimic.
La fel este şi sufletul, atunci când îngheaţă de atâtea păcate. Dar dacă te căleşti sincer, căldura rugăciunii tale şi harul Domnului topesc tot ce-i rău şi-ţi aduc viaţă şi linişte în suflet.
– Priveşte pomii de afară, i-a mai spus părintele. Sunt îngheţaţi de ger, dar, la primăvară, soarele îi va încălzi şi iarăşi se vor trezi la viaţă.
La fel să ai şi tu răbdare şi încredere în bunătatea şi mila lui Dumnezeu şi să te căieşti din suflet, fiindcă aşa cum căldura focului topeşte gheaţa, la fel căinţa sinceră vindecă sufletul bolnav de păcate.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.