Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj ferm către Austria după ce cancelarul Karl Nehammer a refuzat admiterea României în Spațiul Schengen. Președintele României a anunțat joi, la Bruxelles, că este „optimist” în legătură cu intrarea în Schengen.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ce va susține ca președinte al României în cadrul Consiliului European ce se desfășoară joi și vineri la Bruxelles. În acest context, fără a menționa explicit numele Austriei și al cancelarului Karl Nehammer, Klaus Iohannis a taxat legarea migrației de Spațiul Schengen, despre care spune că nu trebuie „confundate”. În același timp, președintele a anunat participarea țării noastre la un proiect pilot al Comisiei Europene pentru verficarea procedurilor pentru migrație.

Iohannis, mesaj pentru Austria: România NU este sursă de migrație și NU este sursă de tranzit – Proiectul pilot la care participă țara noastră

„A treia temă pe care o vom discuta la Consiliu este migratia. Exista un pact despre migratie, in discutie intre Consiliu si Parlament, nu despre asta vom vorbi. Vom vorbi despre aspectele legate de extern, cum protejam granita externă a UE mai bine, cum facem sa returnam migranți mai rapid, cum procesăm solicitările de azil mai rapid. 

Vrea să spun incă o dată că România nu este sursă de migrație si nu este sursă de tranzit. Noi știm să ne protejăm granițele. Și noi vrem să participm la gasirea celor mai bune solutii. În acest sens, noi, suntem deschisi sa colaborăm cu Comisia Europeană  pe un program pilot care va verifica anumite proceduri si sa cream o buna practica ce poate fi preluata si de alte state membre”, a declarat Klaus Iohannis înainte de începerea lucrărilor Consiliului European de joi și vineri, la Bruxelles.

Iohannis îl taxează pe cancelarul Nehammer: A nu se confunda migrația cu Schengen. România nu este parte din problemă

„A nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se refera la o libertate de circulație a cetateanului eruopean, iar cd vb de la migratie vorbim de proceduri ce se adreseaza unor oamen icare vin din afara UE, deci este cu totu laltceva. 

Ah, că in opinia unor state membre există o legatura, am luat act de această chestiune si, si din acest motiv, vrem sa gasim solutiile cele mai bune. România nu este niciodata parte din problema, dar noi incercam intotdeauna sa fim parte si sa contribuim la solutie”, a mai punctat Klaus Iohannis în declarațiile de presă făcute joi la Bruxelles.

Iohannis: Sunt optimist că vom găsi soluții pentru această problemă Schengen, dar n-aș vrea să ne legăm de o anumită dată

În același timp, președintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist în privința aderării României la Spațiul Schengen, dar a evitat să lanseze o dată pentru acest moment.

„Sunt optimist că vom găsi soluții pentru această problemă Schengen, dar n-aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Pentru mine, pentru România și pentru români este important să intrăm în Spațiul Schengen. Nu vreau să legăm discuția de o anumită dată, fiindcă am văzut în decembrie că aceste lucruri nu pot fi legate de o anumită dată. Ele țin de foarte multe considerente europene. (…) Continuăm discuțiile și sunt optimist”, a precizat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.