Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, a anunțat că nu-și va da demisia din funcție după tragedia din gara Galați în care a murit o femeie conductor și alte trei persoane au fost grav rănite. Acesta a susținut că nu poartă nicio vină din cauză că sistemul feroviar este subfinanțat și nu sunt bani de investiții, într-o declarație făcută, duminică, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

„Dacă Comisia de anchetă va stabili că un angajat al CFR Călători putea să facă mai mult sau mai puțin și ducea la anularea acestui eveniment, îmi voi depune mandatul. Dar nu pot să-mi depun mandatul pentru neinvestiții, nefinanțarea gravă a sistemului feroviar. Sistemul a fost subfinanțat 30 de ani. Dacă acțiunea unui angajat CFR Călători va duce la concluzia că acțiunea a dus la producerea acestui eveniment, atunci îmi voi depune mandatul. Dar dacă va fi o cauză tehnică, pentru reparații nefăcute timp de 15-20 de ani… Voi aștepta concluzia anchetei.”, a declarat Traian Preoteasa, în exclusivitate la Realitatea PLUS.

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, transmisese anterior un mesaj după accidentul feroviar din gara Galați, produs sâmbătă seara.

„În legătură cu accidentul grav ce s-a petrecut în data de 25.03.2023, în stația Galați, la formarea trenului R 7576, care s-a soldat cu decesul unei colege și rănirea altor trei persoane, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, face următoarele precizări: <Îmi voi asuma acțiunea sau inacțiunea oricărui angajat al CFR Călători, constatată de către organele de cercetare și care ar fi putut duce la evitarea acestei drame ce a cauzat decesul colegei noastre. Nu îmi pot asuma însă subfinanțarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani! Profund îndurerat, transmit și pe această cale condoleanțe familiei îndoliate și întregul sprijin necesar în aceste momente de grea cumpănă!>”, se arată într-un comunicat dat publictății de CFR Călători.

Sâmbătă seara, la ora 19,19, locomotiva EC 128 a trenului Regio 7576, care urma să plece în direcția Mărășești, la cuplare a tamponat violent vagonul 261609098. Impactul puternic a împins vagonul pe o lungime de 80 de metri. În vagon se afla şeful de tren, Gina Basoc, o femeie de 53 de ani, care, din păcate a decedat după ce a suferit în repetate rânduri stop cardio-respirator, relatează clubferoviar.ro.

În vagon se mai aflau conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 de ani, precum și un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, județul Galați, ambii răniți și transportați la Spitalul Județean.

Din cercetări a reieşit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziția 75 km/oră, iar din declarația mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc, iar cãnd mecanicul a încercat să acționeze sistemul de frânare, acesta nu a mai frânat. Anterior, directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, susținuse că în momentul impactului locomotiva avea aproximativ 30 km/oră.

Cele trei momente cruciale care au dus la tragedia din Gara Galați: De ce locomotiva avea 75 km la oră la impactul cu trenul – Detaliul incredibil

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunile de distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs acest tragic eveniment feroviar.

Dosar penal în tragedia feroviară din Gara Galați: un mort și 3 răniți. Principalele acuzații oficiale – Ce au descoperit polițiștii

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.