Gândul zilei

„Omul se mântuieşte oriunde dacă are trei fapte bune: credinţa dreaptă în Iisus Hristos, faptele bune şi smerenia. Iar cine nu le are pe acestea nu se mântuieşte nicăieri.” –  Sfaturi duhovniceşti ale Părintelui Cleopa

Știai că?

Denia Canonului Cel Mare este săvârșită astăzi prima Denie din Postul Mare, în cadrul căreia se citește integral Canonul de pocăință al Sfântului Andrei Criteanul. Deniile sunt slujbe speciale care se săvârșesc numai în timpul Postului Mare. Acestea sunt Utreniile care nu se mai oficiază dimineața, ci în ajunul zilei, seara. În această seară se săvârșește Denia în cadrul căreia se citește tot Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Cunoscuta drept „Canonul lacrimilor”, această creație în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe și este citit integral miercuri în săptămâna a V-a a Postului. Canonul de pocăință a fost citit fragmentat în primele patru zile ale Postului Mare, la slujba Pavecerniței Mari. Acum este adunat și citit integral, pentru a aminti credincioșilor de chipurile drepților și sfinților care s-au înălțat la Dumnezeu prin pocăință și smerenie. Totalizând peste 250 de stihuri, Canonul Sfantului Andrei Criteanul este unul din cele mai frumoase imnuri liturgice și cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, fiind numit și Canonul cel Mare, și a fost alcătuit de Sfântul Andrei Criteanu, în secolul al VIII-lea. Acest canon ne învață în mod concret cum să facem pocăința, și anume să ne cercetăm cugetul punând față în față faptele noastre, starea duhovnicească a sufletului nostru cu diferitele personaje ale Vechiului și ale Noului Testament. Ne îndeamnă să vedem cum nu am urmat faptelor celor bune ale drepților Vechiului și Noului Testament, ci din contră am urmat faptelor celor rele ale personajelor negative pe care le întâlnim în Sfânta Scriptură, iar în fața acestei constatări Canonul ne îndeamnă să nu cădem în deznădejde, ci să ne întoarcem cu pocăință spre Dumnezeu, Cel care poate să ne schimbe sufletul. Canonul cel Mare prezintă istoria mântuirii neamului omenesc, de la căderea în păcat a protopărinților, Adam și Eva, și până la Pătimirile și Învierea Domnului.

Pilda zilei

Uşa fără ivăr

Într-o zi, la o expoziţie de pictură, lumea admira un tablou foarte frumos: „Iisus Hristos bătând la uşă”.
-Toţi cei de faţă felicitară pe pictor lăudându-i, pe lângă arta cu care era făcut tabloul, şi mireasma de credinţă ce se desprindea din el.
Numai unul din privitori găsi tabloului o greşeală. Zise:   .
– „Vedeţi uşa? Ea are o greşeală, care sare în ochi…” Ceilalţi întrebară:
– „Ce greşeală?”
Acela zise:
– „Uşa nu are ivăr pe dinafară.”
Priviră cu toţii, aşa era.
Atunci pictorul răspunse:
– Nu e greşeală. Nu am vrut eu să-i pun ivăr. Toţi se mirară.
Pictorul urmă.
– Iată de ce: Domnul Hristos doar bate la uşa inimii noastre, El nu deschide. Aşa că nu e nevoie de ivăr decât pe dinăuntru. Fiecare, slobod este a deschide sau nu uşa, când aude pe Hristos bătând… Aceasta-i lămurirea…
Toţi cei de faţă rămaseră pe deplin mulţumiţi.

Citeșgte continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.