Gândul zilei

 „Poți cunoaște tăria și puterea sfintelor rugăciuni dacă te uiți și vezi mulțimea de bunătăți primite în fiecare zi și ceas de cei ce se roagă lui Dumnezeu pururea. Cine nu știe că Dumnezeu dăruiește tuturor oamenilor, fără deosebire, și drepților și păcătoșilor, din pricina marii Lui iubiri de oameni ce-o are pentru noi, și lumina soarelui, și a stelelor, și a lunii, buna întocmire a văzduhului, hrană de tot felul, bogăție, viață și mii și mii de bunătăți?” – Sfântul Ioan Gură de Aur                                                                                         

Știai că?

În anul 1101 s-a întâmplat ca Lumina Sfântă să nu se coboare din Cer, a fost atunci când clerul grec (ortodox) și cel latin (catolic) au participat împreună la ritualul Luminii Sfinte…                                   Abia după ce ortodocșii s-au rugat în lipsa latinilor (catolicilor), care au părăsit Sfânta Biserică, a apărut și Lumina Dumnezeiască. În anul 1580, în timpul Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, Lumina Sfântă a ieșit printr-un stâlp de piatră (vizibil și astăzi lângă ușa sfântului lăcaș). Motivul pare să fi fost faptul ca armenii au ocupat atunci Sfânta Biserică, în timp ce ortodocșii au fost nevoiți să rămână afară. În timpul rugăciunii ortodocșilor de afară, coloana s-a despicat cu putere și Lumina Sfântă a ieșit prin ea. Ca urmare a acestui miracol dumnezeiesc, unul dintre paznicii mahomedani (islamiști) ai Sfântului Mormânt, șocat, a renunțat la religia sa și s-a convertit la credința cea adevărată, la Sfânta lui Dumnezeu Ortodoxie. Pogorârea Sfintei Lumini este o minune dumnezeiască necuprinsă de mintea noastră, care are loc în fiecare an, în Sâmbăta Mare. Una dintre cele mai vechi atestări documentare este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617 d.Hr. – Ambasadorul Creștin Ortodox 

Pilda zilei

 Despre dreapta socotință pentru mântuirea sufletului

Sfântul Antonie fiind cu ucenicii, îi întrebă:
– Ce este mai important pentru mântuire?
Ucenicii îi răspund:
– Rugăciunea.
– Nu, răspunde Sfântul Antonie.
Apoi ucenicii continuă să înşire faptele pe care le considerau mai importante: Postul, privegherea, smerenia, îngrijirea săracilor şi a bolnavilor, primirea de străini, milostenia, dragostea faţă de om, la care ei au primit răspunsul:
Nu este adevărat!
Apoi Sfântul Antonie le-a spus:
– Cel mai important lucru este dreapta socotinţă (discernământul). Toate faptele de mai sus trebuie făcute, dar cu dreaptă socotinţă.
Zis-a iarăşi: sunt unii care şi-au topit trupurile lor cu nevoinţa şi pentru că nu au avut ei dreaptă socotinţă, departe de Dumnezeu s-au făcut.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.