Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că seismul cu magnitudinea 5,2 Richter produs marţi seara în Arad a avut 13 replici. Acesta a mai spus că seismul a avut 7 grade Mercali în epicentru. El arată că un astfel de seism ar putea activa și alte falii din zona Banatului și ne putem aștepta la alte cutremure.

„S-au produs 13 replici, cea mai mare a fost de 3,2 grade Richter. Ultima replică a fost azi-dimineață: 2,2 grade. Au mai fost în istorie cutremure cu magnitudini de 5 în zonă, nu acum a început activitatea în zona respectivă”, a declarat directorul INFP.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare. Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Serbia este fărâmițată de falii mici și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici, sau mai mult de 6 cum a fost cutremurul din ’92. (…) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4. Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi, dar acest tip de cutremure și, mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici”, a mai spus directorul INFP.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, directorul INFP, Constantin Ionescu, a venit cu explicații suplimentare în ceea ce privește activitatea seismologică în zonă și la ce ne putem aștepta în perioada următoare.

„Acolo este o zona cunoscută din punct de vedere seismic, s-au mai produs cutremure în trecut, chiar de asceaiași magnitudine, de 5 grade pe scara Richter, a fost o sevcvență care a început in mai și a continuat aseară cu acest cutremur de 5,2 magnitudine la adâncimea de 6 kilometri. Situația din punct de vedere seismic: vor mai apărea câteva replici sau mai multe replici, depinde de fenomenul geologic din zona respectivă și se va liniști la final, dar cutremurele de acolo nu depășesc magnitudinea de 6 de obicei, cam asta este magitudinea mmaximă posibilă. Cutremurele din zonă se produc la adâncimi pănă la 15-20 kilometri, efectele care produc pagube materiale. Mă refer produc pe o arie mai mică, depinde de la zonă la zonă. Ele pot să fie mai mari sau mai mici, în funcție de sol și de fondul construibil din zona respectivă”, a spus  directorul INFP.

Directorul INFP a avertizat că, odată activată această falie, efectele ar putea afecta și placile tectonice alăturate, dar fără a cauza cutremure de mare magnitudine:

„Nu se poate ști exact când se va liniști pentru că depinde de felul cum se așează faliile în zona respectivă. Acum s-a activat această falie la est de Arad, dar este posibil la un moment dat să apară și pe alte falii niște cutremure mai mici dar nu putem ști exacti cam care este perioada cât timp va ține activitatea”, a mai spus Constantin Ionescu.

Seismologul INFP, Mihai Diaconescu, a explicat cum s-au propagat undele seismice tocmai de la cutremurul din Turcia, iar parcursul acestora este de-a dreptul surprinzător.

Seismologul INFP spune că a analizat propagarea undelor seismice produse de cutremurul din Turcia, prin cutremurele ulterioare care au avut loc în zonele învecinate .

„Microplaca Adriatică a fost afectată spre nord.  Asta pune o presiune enormă pe munții Dinarici care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice. Acestea nu toate sunt în același echilibru, și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil. De data asta a găsit această zonă la nord de Mureș până în munții Zarandului”, a explicat Mihai Diaconescu.

Seismologul INFP a reconstituit traseul undelor seismice, iar acesta este surprinzător: 

„Efectul acesta al micro plăcii Adriatice este datorat cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Mării Mediterane, care s-au delasat Cipru, Sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud, Centrală și de Nord, Dalmația”, a mai spus Mihai Diaconescu.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.