În această zi este marcat începutul verii astronomice în emisfera nordică. Foarte impresionant este faptul că în această zi soarele răsare la cea mai nordică poziție a sa din an.

În tradiția românească, dar și în alte culturi, acest fenomen astronomic este un moment special însoțit de diverse tradiții. Solstițiul este asociat de mulți români cu diverse sărbători și ceremonii care marchează trecerea dintre anotimpuri. 

Ce să nu faci în ziua solstițiului de vară?

În prezent, solstițiul de vară este în continuare sărbătorit în multe părți ale lumii, inclusiv prin festivaluri, dansuri și alte evenimente culturale. Aprinderea și săritul peste focuri de tabără în ajunul solstițiului de vară datează din obiceiurile păgâne precreștine. Se credea că astfel se țineau demonii la distanță și aduceau noroc îndrăgostiților.

În cultura românească, solstițiul este asociat cu sărbătoarea Sânzienelor. Aceasta este cunoscută în popor sub denumirea de Drăgaica. Această sărbătoare este celebrată pe data de 24 iunie. Oamenii celebrează, de asemenea, solstițiul de vară cu petreceri, picnicuri, dansuri și cântece.

De asemenea, se crede că noaptea Sanzienelor este o perioadă în care visele pot deveni realitate și că puterea plantelor medicinale este la maxim. În acest sens, unele persoane culeg ierburi medicinale cu proprietăți deosebite în această noapte, crezând că ele vor fi mai puternice și mai benefice pentru sănătate.

După solstițiul de vară în anul 2023, în sate se organizează dansuri populare, cântece și jocuri, iar fetele tinere se adună în jurul unui foc de tabără și dansează în jurul lui. Se spune că aceasta are puteri magice și poate conferi fertilitate și protecție împotriva vrăjitoriei.

Sursa: Tabu.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.