Precipitaţiile intense care au căzut începând de sâmbătă în America Centrală au provocat moartea a cel puţin 13 persoane în El Salvador şi Guatemala. Potrivit autorităţilor din cele două ţări, care au emis luni un nou bilanţ, mii de persoane au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren, transmite marţi AFP.

În El Salvador, ţara cea mai grav afectată, cinci persoane şi-au pierdut viaţa luni în urma unei alunecări de teren produsă în departamentul Ahuachapan din sud-vestul ţării, potrivit directorului Protecţiei Civile, Luis Amaya. Bilanţul anterior indica trei morţi.

Amaya a adăugat, în cadrul unei conferinţe de presă, că alte două persoane au murit luni într-un accident de circulaţie, după impactul cu un copac căzut pe carosabil. Duminică, un alt şofer şi-a pierdut viaţa în circumstanţe similare. Alte trei decese au fost înregistrate ca urmare directă a ploilor abundente, a precizat directorul Protecţiei Civile.

Ministerul Mediului a avertizat că ploile vor continua şi a făcut apel la populaţie să fie extrem de vigilentă.

Preşedintele Nayib Bukele a anunţat pe contul său de pe platforma X că a solicitat Parlamentului să declare ziua de marţi zi de sărbătoare legală pentru a „reduce riscul de tragedii” în timpul navetelor salariaţilor.

Guvernul a decretat stare de urgenţă pentru a facilita mobilizarea resurselor.

În Guatemala, un cuplu a murit duminică în municipalitatea Sacapulas (vest) după prăbuşirea unui zid din cauza torenţilor de apă de ploaie, a anunţat Protecţia Civilă locală.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, ploile vor continua în America Centrală şi în sudul Mexicului ca urmare a „unei zone extinse de joasă presiune, care se formează deasupra Golfului Campeche” şi a unei „depresiuni tropicale, care se va forma la jumătatea săptămânii deasupra coastei de vest a Golfului Mexic”.

În fiecare an, sezonul ploios face numeroase victime în America Centrală, una dintre regiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Precipitaţiile abundente s-au abătut, de asemenea, asupra regiunilor amazoniene şi andine din Ecuador, provocând pagube în zece dintre cele 24 de provincii ale ţării, unde au fost raportate alunecări de teren şi inundaţii.

Duminică, o alunecare de teren produsă într-o zonă turistică din apropierea vulcanului Cotopaxi s-a soldat cu şapte morţi şi 22 de răniţi.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.