Guvernul a adoptat proiectul de lege care majorează salariul minim brut pe economie. Noua lege vine cu modificări: venitul european va ține cont de puterea de cumpărare, dar și de rata de creștere a salariilor. Între timp, cifrele arată că majorarea salariului minim de la 1 iulie rămâne sub valoarea coșului minim de consum. 

„Legea privind stabilirea salariilor minime europene, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.
Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.
„Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale
De asemenea, se prevede că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.
Proiectul de act normativ mai prevede adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire a protecției prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă.
Se prevede, de asemenea, sancționarea nerespectării dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut”, se arată în cuminicatul Guvernului.

Salariul minim european, pe masa premierului Ciolacu. Ce se schimbă și cum vor fi afectați românii de noile modificări

CUM SE VA CALCULA SALARIUL MINIM EUROPEAN

– se raportează la 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie

Va ține cont de:
– puterea de cumpărare a salariului minim
– nivelul general al salariilor și distribuția acestora
– rata de creștere a salariilor
– productivitatea muncii
– rata inflației

SURSA: Realitatea PLUS

Salariul minim european, praf în ochi! Majorarea nu acoperă explozia prețurilor. În ce state UE se câștigă cel mai bine

SALARIUL MINIM NU ACOPERĂ VALOAREA COȘULUI DE CONSUM

Acum:
Salariul minim pe economie brut: 3.300 de lei
*200 de lei scutiți de taxe
Salariul minim pe economie net: 2.079 de lei

Iulie
Salariul minim pe economie brut: 3.700 de lei
*300 de lei scutiți de taxe
Salariul minim pe economie net: 2.363 de lei
Coș de consum persoană singură: 3.807 de lei/lună – mâncare: 704 de lei/lună / locuință: 1.378 de lei/lună

SURSA: Realitatea PLUS 

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.