Forțele navale române au descoperit peste 100 de mine marine. Acestea sunt extrem de periculoase întrucât pot rămâne active zeci de ani în apă. Trei țări membre NATO, România, Turcia și Bulgaria au pus bazele unei forțe navale specializate în vânătoarea minelor. 

Acestea au fost plasate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, chiar și după 80 de ani de la confruntarea armată, bombele ies la suprafață.

Minele sunt ancorate cu cabluri speciale prinse de fundul apei. Dacă aceste legături se rup, explozibilii ajung la suprafață și plutesc în derivă.

 
 

„Efortul este continuu, nu doar pe timpul acestor activări. În schimb, operațiunea celor 3 țări eficientizează acest efort”, spune cdr. Marian Ciobotaru, locțiitorul comandantului Flotei. 

România, Turcia și Bulgaria demarează o operațiune de deminare în Marea Neagră pentru siguranța transportului maritim

Scafandrii militari au curățat în mod regulat minele ce plutesc în apele teritoriale.

 
 

„Efortul nostru comun va asigura libertatea de navigație atât a navelor comerciale, cât și a celor militare în partea de est a zonei euroatlantice și va spori cooperarea și interoperabilitatea dintre forțele noastre”, spune Simona Cojocaru, secretar de stat MApN.

În Marea Neagră au fost descoperite, de la începutul războiului din Ucraina, peste 100 de mine marine. Cinci dintre ele au ajuns foarte aproape de România și au fost detonate în siguranță de forțele navale române. 

Sursa: Newsinn

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.