Noaptea Cercetătorilor va fi marcată vineri în Capitală, dar şi în mai multe localităţi din ţară, printr-o serie de evenimente prin care se doreşte să se arate publicului ce înseamnă să fii cercetător şi cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

* Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită pasionaţii de ştiinţă la Noaptea Cercetătorilor 2024 – ReCoNnect 3, pe care o va găzdui vineri, între orele 15,00 şi 20,00.

Ziua de vineri va avea un program special, muzeul fiind deschis între orele 10,00 şi 13,00 (ultimul vizitator va intra la ora 12,00), iar activităţile dedicate Nopţii Cercetătorilor se vor desfăşura în intervalul 15,00 – 20,00 (ultimul vizitator va intra la ora 19,00), a informat Muzeul Antipa.

„Veţi avea ocazia să aflaţi ce face un cercetător în laboratorul său şi, de asemenea, veţi putea descoperi detalii invizibile ale specimenelor prin microscopie electronică. Tot acum puteţi afla o parte din tainele nevertebratelor marine (habitat, biologie, importanţă ecologică şi economică etc.) şi le veţi putea admira cu ajutorul lupei binoculare şi a microscopului”, a precizat sursa citată.

Standul Institutului Astronomic al Academiei Române va expune fragmente de meteorit recuperate din diferite zone ale planetei, pe care vizitatorii le vor putea studia prin lupă binoculară, dar şi mai multe lunete şi telescoape de dimensiuni mici. Standul mai cuprinde şi o expoziţie de machete cu principalele tipuri de vehicule spaţiale prin care omul explorează în prezent spaţiul cosmic, ca şi publicaţiile proprii de popularizare a astronomiei destinate diferitelor grupe de vârstă.

Accesul vizitatorilor la eveniment va fi gratuit.

Evenimentul este organizat împreună cu Institutul Astronomic al Academiei Române, Revista Ştiinţă&Tehnică, Asociaţia Science&Technology, Asociaţia Start Evo, Fabrica de ghinde şi Direcţia de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

* Universitatea din Bucureşti va organiza, ca parteneră în Consorţiul ReCoNnect, vineri şi sâmbătă, mai multe evenimente menite să popularizeze ştiinţele şi să creeze conexiuni între cercetători şi publicul larg.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei de învăţământ superior, evenimentele vor avea loc în Bucureşti, Măgurele (Ilfov) şi în geoparcurile administrate sau susţinute de UB şi se încadrează în tematica din acest an a proiectului – „Ştiinţă pentru Pace şi Securitate”.

Participarea publicului la toate evenimentele este deschisă şi gratuită, iar cercetătorii Universităţii din Bucureşti invită atât cadrele didactice din mediul preuniversitar, cât şi elevii interesaţi de contribuţiile aduse de ştiinţă pentru dezvoltarea societăţii să participe la experimentele, demonstraţiile şi proiectele pe care le-au pregătit.

Vineri, începând cu ora 16,00, în Parcul „Lumea Copiilor” din Bucureşti, cercetători de la Universitatea din Bucureşti, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, de la Institutul de Fizică Atomică, precum şi de la multe alte instituţii invitate vor prezenta proiecte inovatoare, experimente originale şi demonstraţii inedite ale unor fenomene naturale şi ale unor tehnologii de ultimă oră.

De la experimente cu detectori de substanţe invizibile din aer şi apă la simulări de cutremure pe machete în miniatură şi de la tipărire 3D la demonstraţii ale tehnicii de „Scriere directă cu laser prin polimerizare cu doi fotoni”, publicul va putea participa la experimente live şi să descopere cum cercetarea românească poate contribui la securitatea şi îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi.

În plus, atât în Bucureşti, cât şi în Măgurele, cercetătorii UB şi reprezentanţii proiectului „SciResCareer – Centru Regional de Orientare şi Consiliere în Cariera de Cercetător – Bucureşti – Ilfov – de la educaţie preuniversitară la cercetare avansată” vor prezenta publicului larg modul în care ştiinţa îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluţii pentru securitatea şi pacea globală.

„Evenimentele oferă ocazia de a aborda teme ştiinţifice complexe, cum sunt securitatea cibernetică, protecţia mediului, fizica particulelor elementare sau ştiinţele spaţiale, într-o manieră accesibilă publicului larg. În acelaşi timp, participanţii pot experimenta modul în care aceste domenii influenţează direct viaţa cotidiană, precum şi soluţiile oferite de cercetători pentru provocările globale actuale”, afirmă sursa citată.

* Noaptea Cercetătorilor va fi marcată şi la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) – parte a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Activităţi interactive, experimente trăsnite, ateliere de lucru, demonstraţii şi prezentări, expoziţii şi dezbateri sunt pregătite pentru publicul de toate vârstele. \”\”Cei mai prietenoşi cercetători îi aşteaptă pe toţi pasionaţii de ştiinţă, începând cu ora 16,00, să desluşească împreună tainele ştiinţei în cele cele mai inedite şi captivante moduri\”\”, informează organizatorii.

***
În fiecare an, la sfârşitul lunii septembrie, cercetătorii din 23 de ţări şi peste 400 de oraşe din Europa celebrează prin întâlniri cu publicul contribuţiile ştiinţei pentru dezvoltarea în mod sustenabil a unei societăţi mai bune. În România, Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfăşoară în 20 de localităţi, prin consorţiul ReCoNnect, având tematica „Ştiinţa pentru Pace şi Securitate”.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.