Candidaţii la alegerile prezidenţiale şi parlamentare pot depune la Agenţia Naţională de Integritate, prin intermediul unor formulare online inteligente, declaraţiile de avere şi interese.

Agenţia a anunţat, marţi, că a publicat pe propria pagină de internet o secţiune dedicată alegerilor prezidenţiale şi parlamentare programate la finalul acestui an (https://tinyurl.com/mrxjbwys).

ANI susţine că această măsură are ca obiective optimizarea completării şi depunerii declaraţiilor de avere şi de interese de către candidaţi, precum şi informarea publicului cu privire la regulile de integritate pe care trebuie să le respecte candidaţii.

* Formulare inteligente de declaraţii de avere şi de interese

Prin excepţie de la prevederile art. 21 din Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, candidaţii au obligaţia de a depune declaraţii de avere şi interese, în format fizic. Astfel, Agenţia Naţională de Integritate pune la dispoziţia candidaţilor formulare PDF inteligente ce conţin câmpuri predefinite şi liste de valori, create pentru înlesnirea procesului de completare.

Informaţii utile cu privire la modalitatea de completare a declaraţiilor de avere şi de interese se regăsesc în subsecţiunea „Ghiduri utile”.

* Secţiune dedicată declaraţiilor de avere şi de interese depuse de candidaţi

Secţiunea „Depozitar DAI” conţine declaraţiile de avere şi de interese depuse de către candidaţii la alegeri, acestea urmând să fie publicate de către ANI, în termen de 10 zile de la primire.

* Ghiduri utile şi legislaţia de integritate

Ghidurile disponibile reunesc informaţii utile cu privire la regimul juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, precum şi informaţii privind completarea declaraţiilor de avere şi de interese. Totodată, Agenţia Naţională de Integritate pune la dispoziţia persoanelor interesate şi actele normative în vigoare cu privire la cadrul legal de integritate.

* Persoane aflate sub interdicţia de a candida pentru o funcţie eligibilă

Agenţia Naţională de Integritate actualizează în mod constant lista persoanelor aflate sub interdicţia de a ocupa o funcţie aleasă pentru o perioadă de trei ani, punând la dispoziţia publicului date şi informaţii cu privire la persoanele în cazul cărora s-a stabilit definitiv şi irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese.

* Semnalarea unei nereguli în declaraţiile de avere şi de interese

Persoanele interesate pot sesiza Agenţia Naţională de Integritate cu privire la potenţiale nereguli din declaraţiile de avere şi de interese completate de către candidaţii la alegeri. Acest lucru se poate realiza prin completarea formularului disponibil în secţiune. AGERPRE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.