Telegramele diplomatice din 18 aprilie 2006, trimise de Ambasada SUA din București către Casa Albă, dar și către alte ambasade cheie din Europa, inclusiv Chișinău, Kiev, Minsk și Moscova, arată clar poziția pro-Rusia a lui Mircea Geoană, fost ministru de Externe și lider al Partidului Social Democrat (PSD).

Potrivit telegramei, într-o întâlnire cu David Kramer, adjunctul asistentului secretarului de stat (DAS) pentru afaceri europene și eurasiatice, și ambasadoarea SUA în Moldova, Heather Hodges, în cadrul consultărilor care au avut loc la București, Geoană a susținut că strategia României pentru Marea Neagră ar trebui să aibă o abordare mai prietenoasă față de Kremlin.

„Geoană a argumentat că strategia României pentru Marea Neagră ar trebui să curteze mai mult Rusia, parțial pe baza preocupării comune a celor două țări față de terorism,” se arată în telegramă.

Pledoaria pro-Rusia a lui Geoană în cadrul întâlnirii a continuat cu ideea că românii sunt „intoxicați de teme anti-rusești” și că președintele Băsescu „vorbește pentru sondaje” în loc să construiască relații regionale mai bune.

„Geoană a spus că ar dori să vadă o coordonare mai mare cu alte țări din Europa de Est și mai puțină concentrare pe Marea Neagră; o implicare mai mare în Moldova, dar fără a juca un ‘joc stupid’… deoarece suntem preocupați că suntem lăsați pe dinafară în negocieri; și mai puțină ‘suprasolicitare strategică’ și mai multă construire de consens asupra obiectivelor naționale ale României acum că a obținut aderarea la NATO și (aproape) la UE,” a transmis Ambasada SUA către administrația americană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.