Forţele ruse au intrat în suburbiile oraşului Toreţk, aflat pe linia frontului din estul Ucrainei, a anunţat luni noaptea armata ucraineană, la mai puţin de o săptămână după căderea oraşului-bastion Vuhledar, transmite Reuters.

”Situaţia este instabilă, practic au loc lupte la fiecare intrare (în oraş)”, a declarat Anastasia Bobovnikova, purtătoare de cuvânt a grupului tactic operaţional Luhansk.

”Ruşii au intrat în suburbiile estice ale oraşului”, a adăugat ea.

Înaintarea forţelor ruse, cum a fost şi capturarea oraşului Vuhledar săptămâna trecută, evidenţiază superioritatea Rusiei în efective şi echipamente militare, în contextul în care Kievul solicită mai multe arme din partea aliaţilor occidentali care sprijină Ucraina.

Rusia, care în prezent controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean, a înaintat spre Toreţk începând din luna august, cucerind sat după sat cu forţele sale de infanterie ajutate de bombe ghidate, cu grad ridicat de distrugere.

În acest context, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanţilor armatei să facă ”tot ce este posibil” pentru a minimiza înaintarea forţelor ruse.

Pentru Ucraina, oraşul Toreţk este de 10 ani un oraş din linia întâi, fiind situat foarte aproape de teritoriile ucrainene ocupate de separatiştii pro-ruşi în 2014.

În schimb, pentru Rusia cucerirea acestui oraş ar aduce-o mai aproape de obiectivul preşedintelui Vladimir Putin de preluare a controlului asupra întregului Donbas, ce include regiunile Doneţk şi Luhansk, din estul Ucrainei.

După ce nu a reuşit să cucerească Kievul odată cu lansarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, Putin s-a concentrat pe obţinerea controlului total asupra vechii zone industriale Donbas.

Pe de altă parte, Rusia a lansat două rachete balistice Iskander-M şi 19 drone în timpul unui atac efectuat luni noaptea asupra regiunii Odesa, a anunţat armata ucraineană, care a precizat că forţele sale au doborât 18 dintre aceste drone. O dronă a căzut într-o zonă deschisă, însă nu a explodat.

Guvernatorul regiunii Odesa, Olah Kiper, a spus că atacul cu drone asupra oraşului Cernomorsk a provocat incendii la trei etaje ale unei clădiri de apartamente, fără însă a exista răniţi. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.