Primăria Generală a Capitalei a fost amendată cu 100.000 de lei de către Garda de Mediu deoarece nu a respectat termenele impuse privind reducerea gradului de populare a aerului. La controalele anterioare au fost semnalate depășiri ale valorilor maxime admise, iar Primăria n-a reușit să rezolve deficiențelor semnale.

La începutul lunii, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a efectuat o nouă acțiune de control la Primăria Capitalei, pentru verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar mai ales pentru a verifica stadiul elaborării și implementării Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA), până la data de 25 octombrie 2024, termen limită asumat de România, prin Primăria Capitalei, față de Comisia Europeană, a transmis GNM.

Urmare a deficiențelor constatate, reprezentanții GNM au aplicat Primăriei Capitalei o sancțiune contravențională constând în amendă, în valoare de 100.000 lei pentru nerealizarea măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului București este obligată să elaboreaze  Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, plan care cuprinde măsuri de reducere și menținere a calității aerului. Planul nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentrațiilor de poluanți atmosferici în aglomerarea București.

În perioada decembrie 2023- octombrie 2024, Primăria Municipiului București a fost notificată de peste 30 de ori de către Agenția pentru Protecția Mediului București cu privire la poluarea atmosferică de la nivelul aglomerării urbane (depășirea valorilor limită pentru indicatorul PM 2,5). 

 
 

Tot în această perioadă (decembrie 2023-octombrie 2024), Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a realizat 4 acțiuni de inspecție și control la Primăria Municipiului București, în urma cărora au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 250.000 lei și au fost stabilite măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici (PM 2.5, PM10, NOx, poluanți rezultați din traficul rutier, emisii de la încălzirea rezidențială), măsuri asupra cărora s-a revenit în controalele ulterioare.

În urma acestor verificări, a fost stabilită inclusiv măsura de respectare a termenului asumat față de Comisia Europeană privind elaborarea și implementarea PICA, respectiv de prezentare a unui plan de măsuri intermediare pentru reducerea impactului asupra celor două componente principale (traficul și încălzirea rezidențială), iar PMB nu a adoptat măsurile impuse.

Deși, în anul 2021, reprezentanții Primăriei Municipiului București au prezentat, în fața experților CE, un calendar de elaborare a unui nou PICA, nici până în prezent nu a fost elaborat studiul prin care să fie inventariate toate sursele de poluare și identificate măsuri cuantificabile pentru reducerea emisiilor de poluanți la nivelul aglomerarii Municipiului București”, se mai arată în comunicat.

Ultimul termen asumat în fața Comisiei Europene de către Primăria Municipiului București pentru noul Plan Integrat de Calitate al Aerului este  25 octombrie 2024.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.