Într-un răspuns la o întrebare a europarlamentarului AUR Adrian Axinia, vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, recunoaşte că permisiunea pentru acordarea unui ajutor de stat de către Guvernul României către S.C. Transporturile Aeriene Române S.A. (TAROM) a fost condiţionată de reducerea de către această companie a numărului de rute aeriene operate şi de vânzarea unor aeronave. Comisia Europeană susţine însă că aceasta a fost o propunere venită din partea Guvernului României, în speţă dinspre Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu.

„De regulă, atunci când se acordă un ajutor de restructurare, trebuie luate măsuri pentru a limita denaturarea concurenței. Reducerea numărului de rute operate de TAROM și a numărului de aeronave aparținând companiei și menținerea acestei capacități reduse pe întreaga durată a perioadei de restructurare se numără printre măsurile propuse de autoritățile române pentru a limita denaturarea concurenței pe piața internă ca urmare a intervenției statului. Comisia a examinat proiecțiile financiare ale TAROM și ipotezele care stau la baza acestora și a concluzionat că planul de restructurare al companiei poate restabili viabilitatea sa pe termen lung într-un interval de timp rezonabil”, se arată în răspunsul vicepreşedintei executive a Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Eurodeputatul AUR Adrian Axinia consideră că, în acest context, ajutorul de stat în valoare de 473,69 milioane RON (aproximativ 95,3 milioane EUR) nu îşi va atinge obiectivul enunţat de revitalizare a TAROM.

„Este scandalos că nu există o comunicare publică din partea Guvernului României pentru că discutăm de un ajutor de stat de aproape 100 de milioane de euro, care însă nu va ajuta TAROM, ci, prin condiţiile asumate, aproape garantează falimentul companiei. Sunt bani irosiţi care vor merge în cheltuieli operaţionale, inclusiv cu salarii de multe mii de euro încasate de pilele unor politicieni din PSD şi PNL. De aceea, nici nu scot vreun cuvânt Ciolacu, Grindeanu sau Adina Vălean, care era, până de curând, Comisar european pentru Transporturi. Soluţiile pentru TAROM sunt modernizarea flotei, reducerea costurilor de operare, inclusiv la nivel de personal, creşterea numărului de rute operate şi diversificarea serviciilor oferite. Or, vedem că se merge pe contrasens în dorinţa probabilă ca, într-un final, compania să fie privatizată şi cumpărată de vreo altă firmă europeană”, susţine Adrian Axinia.

Sursa: Realitatea din AUR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.