Un român din trei (33%) nu a redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, în timp ce 67% dintre locuitorii mediului urban au făcut acest gest cel puțin o dată, arată un nou studiu realizat de Reveal Marketing Research, potrivit Agerpres. Cei mai activi în acest sens sunt românii cu vârste între 35 și 44 de ani, dintre care 80% au redirecționat impozitul.

Cu termenul-limită de 25 mai pentru completarea Formularului 230, studiul scoate în evidență comportamentele și motivațiile celor care aleg să susțină cauze sociale prin această opțiune fiscală. Cele mai frecvent alese destinații pentru redirecționare sunt ONG-urile pentru copii și educație (39%), cazurile medicale individuale (37%) și bisericile (18%).

Majoritatea celor care redirecționează impozitul o fac online (43%) sau direct, în format fizic, la sediile ONG-urilor sau parohiilor (39%). Relațiile personale au un rol semnificativ: 6 din 10 români au fost încurajați de cunoscuți să completeze formularul.

Totodată, 90% dintre respondenți cred că acest mecanism este util pentru societatea civilă, iar 82% au încredere că banii ajung la destinația aleasă.

Printre principalele motive care i-ar determina pe români să completeze formularul se numără: cunoașterea directă a unei cauze (53%), simplificarea procedurii (37%) și informarea clară despre utilitatea mecanismului (32%).

Studiul mai arată că generațiile tinere și persoanele fără copii sunt mai atrase de cauze precum protecția animalelor, în timp ce părinții preferă susținerea educației și copiilor.

Reveal Marketing Research a realizat cercetarea online între 9 și 15 mai 2025, pe un eșantion de 1.008 respondenți din mediul urban, cu o marjă de eroare de +/- 3,1%.

Sursa: Realitatea Financiara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.