Ministrul Educației propune ca școlile să funcționeze “față în față” și în localitățile în care incidența cazurilor Covid depășește pragul de 6 la mie, după modelul folosit pentru grădinițe. O decizie în acest sens va fi anunțată până vineri.
“Vom avea, pe parcursul zilei de astăzi, discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe. Sunt convins că vor cauta acel numitor comun din perspectiva copilului. Până vineri va trebui să anunțăm cât se poate de clar care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași sau dacă vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise, până la apariția unui număr de cazuri. Cele mai multe state din Europa aplică regula «Școlile se închid ultimele și se deschid primele»“, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În acest moment, la o incidență a cazurilor Covid de până la 6 la mie, toate creșele, grădinițele și școlile își desfășoară activitatea cu prezență fizică. Peste acest prag, rămân deschise doar creșele și grădinițele, toți ceilalți elevi, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu, urmând să treacă la cursuri online, cu excepția învățământului special. Grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, iar decizia în acest sens este luată de autoritățile locale.
Potrivit Edupedu.ro, reprezentanții INSP și CNSU discută astăzi ca pe modelul grădinițelor să se stabilească și funcționarea școlilor. Noua decizie ar urma să fie pusă în aplicare până vineri, ziua la care se decid scenariile pentru săptămâna următoare în privința funcționării școlilor.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a evidenţiat, miercuri, importanţa vaccinării anti-COVID pentru depăşirea crizei sanitare, astfel încât şcolile să rămână deschise iar pierderile în plan educaţional şi în plan socio-emoţional să fie cât mai mici.
„Luând cele mai bune decizii privind vaccinarea, vom putea păstra şcolile deschise, încât pierderile în plan educaţional şi în plan socio-emoţional să fie cât mai mici cu putinţă pe perioada acestei crize sanitare. Va trebui să facem acest lucru, pentru că doar vaccinându-ne vom reuşi să punem punct acestei crize sanitare cât mai curând posibil. Pe de altă parte, va trebui să ne obişnuim cu altfel de condiţii. Va trebuie să punem în balanţă întotdeauna raportul risc gestionabil versus beneficii sau, pe de altă partea, pierderi şi să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea”, a afirmat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Educaţiei.
Sursa: Realitatea de Bucuresti