Gândul zilei

„Rugăciunea inimii „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a”, rostește-o mereu. Bea apă din izvorul de unde beau caii. Calul dintr-o apă rea nu va bea niciodată. Așterne-ți acolo unde își face culcuș pisica. Mănâncă fructul care a fost atins de un vierme. Culege cu îndrăzneală ciuperca pe care stau gâzele. Sădește pomul acolo unde sapă cârtița. Casa clădește-o pe locul unde se încălzește șarpele. Fântâna sap-o acolo unde se adăpostesc păsările pe arșiță. Culcă-te și trezește-te odată cu păsările – vei culege toate grăunțele de aur ale zilei. Mănâncă mult verde – vei avea picioare puternice și inimă rezistentă, precum viețuitoarele codrului. Înoată des – și te vei simți pe pământ, precum peștele în apă. Privește cât mai des cerul – și vor deveni gândurile tale ușoare și limpezi.Taci mult, vorbește puțin și în sufletul tău va poposi tăcerea, iar duhul îți va fi liniștit și plin de pace.”  –  Învăţături de la Sfântul Serafim de Sarov – Elisei Ieromonah

Știai că?

Înainte de 6 ianuarie, imediat după Sfântul Vasile, preoții vin în casele oamenilor cu „Boboteaza”. Preoții binecuvântează casele oamenilor cu aghiasmă mare, apa sfințită care este ținută de anul trecut. Sfințirea caselor de Boboteaza se face numai cu  agheazmă mare.  Aceasta apa este aceeași apa ca și cea din ziua Botezului Domnului. Din acest motiv, sfințirea caselor în această perioada aduce o binecuvântare deosebită în fiecare casă și  harul lui Dumnezeu prin mâinile preoților. Cu aghiasmă mare se pot stropi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate. E bine ca omul să-și deschidă casa atunci când preotul vine să le sfințească.

Pilda zilei

Cei trei ucenici

Înțeleptul avea trei ucenici: Nicodim, Varlaam, Ioan.
Odată vorbea cu un alt înţelept, care l-a întrebat:
– Ce crezi despre Nicodim?
– Chiar şi cele mai luminate minţi ar fi uimite de înţelepciunea lui.
– Dar Varlaam, ce virtuţi are?
– Vitejia şi curajul lui întrec pe cele ale eroilor neamului.
– Ce fel de om este Ioan?
– Hărnicia lui poate fi exemplu pentru oricine.
La auzul acestor vorbe, înţeleptul se miră:
– Dacă Nicodim este atât de înţelept, Varlaam atât de viteaz şi Ioan atât de harnic, oare ce mai pot ei învăţa de la mine?
– Nicodim e înţelept, dar leneş, Varlaam este viteaz, dar nechibzuit, Ioan este harnic, dar invidios. Nicodim nu ştie că înţelepciunea nu-l face fericit pe leneş, Varlaam nu bănuieşte că fără precauţie, curajul duce la pierzanie, iar lui Ioan, nici prin gând nu-i trece, că hărnicia nu face casă bună cu invidia. Până când vor înţelege acestea, eu voi fi dascălul lor, iar ei, învăţăceii mei. Mereu mai avem ceva de învățat!

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.