Gândul zilei

„Nu știu dacă era important pentru Sfinții Apostoli să știe care dintre ei va sta lângă Iuda, dar sunt sigur că era important pentru fiecare să știe că nu el va fi Iuda. Un principiu similar ar trebui să fie important și pentru noi. Nu avem întotdeauna posibilitatea de a alege alături de cine să stăm în tramvai, autobuz sau avion. Dar dacă vom fi oameni sau neoameni depinde de fiecare dintre noi.”  –  Patriarhul Pavle al Serbiei

Știai că?

 Miercurea Mare din Sãptãmâna Patimilor este  zi în care creştinii obişnuiesc sã ţinã post negru. Este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos pe 30 de arginti. Trãdarea lui Iuda a fãcut ca, mai târziu, în traditia Bisericii sã se rânduiascã ziua de miercuri ca zi de post, alãturi de vineri, ziua în care Iisus a fost rãstignit. Astfel, acestea au rãmas cele douã zile ale sãptãmânii în care creştinii trebuie sã ţinã post de-a lungul întregului an. Miercuri este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se spală, se calcă sau se săvârșesc muncile câmpului, de aceea bărbații trebuie să stea mai mult pe lângă casă și să își ajute soțiile la treburile gospodărești.

Pilda zilei

Pila femeii păcătoase

Când Isus a ajuns la Ierusalim el s-a dus să-l viziteze pe Simon Leprosul iar pe când se afla în casa lui, o femeie păcătoasă s-a apropiat de el și I-a turnat pe cap mir. Evangheliile spun că Isus a petrecut ziua de miercuri în Betania, în familia prietenilor săi Lazăr, cel înviat din morți, Marta și Maria, dar și în casa lui Simon Leprosul. Când se afla în casa acestuia, o femeie păcătoasă s-a apropiat de el și a turnat pe capul său mir scump. Ea a făcut acest gest în semn de mare respect, cu speranța că i se vor ierta păcatele și va fi ajutată să pășească pe calea cea dreaptă. Iar Isus a iertat-o. Iată ce scrie în Evanghelia după Matei: „Pe când se afla Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir scump şi l-a turnat pe capul Lui, când şedea El la masă. Şi văzând aceasta ucenicii Lui, le-a părut rău şi au zis: Pentru ce s-a făcut această pagubă? Căci acest mir se putea vinde pe un preţ mare şi se putea da săracilor. Iisus, însă, înţelegând aceasta le-a zis: Pentru ce aduceţi supărare femeii? Că bun lucru a făcut ea pentru Mine. Căci pe săraci pururea îi aveţi cu voi, iar pe Mine nu Mă aveţi pururea. Aceasta, turnând acest mir pe trupul Meu, M-a pregătit pentru îngropare. Şi drept vă spun: oriunde se va propovădui Evanghelia aceasta în lumea toată, se va spune şi ce a făcut ea, spre pomenirea ei”.  În timp ce în Evangheliile după Marcu și Matei această femeie este considerată a fi o păcătoasă, în Evanghelia după Ioan ea este o femeie curată la trup și la suflet. Se numea Maria a și a fost fost sora lui Lazăr. Spre deosebire de femeia cea păcătoasă, Maria unge picioarele domnului cu mir și le șterge apoi cu părul său. Asta se întâmpla cu șase zile înainte de răstignirea Domnului. Prin urmare, unele scrieri spun că ar fi vorba despre una și aceeași femeie,alte spun că este vorba despre două femei diferite.

Citește continuarea pe realitateaspirituala.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.