Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc joi, 24 octombrie, că invadarea Ucrainei încalcă dreptul internațional și Carta Națiunilor Unite.

Antonio Guterres s-a întâlnit cu preşedintele Rusiei la summitul BRICS de la Kazan, în Rusia. Secretarul general al ONU a făcut din nou apel la o „pace justă” în conformitate cu Carta Națiunilor Unite şi dreptul internaţional, potrivit Radio România Actualități.

De asemenea, Antonio Guterres i-a vorbit lui Vladimir Putin despre importanța libertății navigației în Marea Neagră, atât pentru Ucraina, cât și pentru securitatea alimentară şi energetică mondială.

Guterres a vorbit cu Putin despre Marea Neagră

Marea Neagră este o rută comercială crucială pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume, dar a devenit un câmp de luptă de când președintele rus a declanșat războiul, în februarie 2022, potrivit Agerpres.

După ce Rusia s-a retras, în iulie 2023, din acordul privind cerealele negociat sub egida Turciei şi ONU în vara anului 2022, Ucraina a înfiinţat un coridor în Marea Neagră pentru a-şi exporta produsele agricole, în special cereale, în ciuda ameninţărilor Moscovei cu tiruri asupra navelor navigând în zonă.

Antonio Guterres şi Vladimir Putin, care nu s-au mai întâlnit din aprilie 2022, de dinainte de a începe războiul din Ucraina, au discutat şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, mai ales despre „necesitatea absolută a unei încetări a focului în Fâşia Gaza şi Liban, precum şi nevoia de a se evita o nouă escaladare regională”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.