Premierul Ludovic Orban a declarat, astazi, ca Guvernul a alocat suma de 16, 5 milioane LEI pentru echipamente, materiale si medicamente „absolut necesare” pentru cetatenii din Republica Moldova. Orban a facut aceasta declaratie in fata sediului Executivului, acolo unde un convoi format din de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de statul roman Republicii Moldova drept sprijin in lupta impotriva epidemiei de coronavirus va pleca in curusul zilei de astazi din Piata Victoriei catre Iasi, cu destinatia Republica Moldova.

„Pe 6 mai 1900, in urma cu 30 ani, a avut loc trecerea libera a Prutului, a frontierei dintre Romania si Uniunea Sovietica, o manifestatie cunoscuta sub numele Podul de flori, manifestatie la care au particip pete 1 milion de romani de pe ambele maluri ale Prut, simbol al legaturilor puternice de fraternitate. Astazi aniversam 30 de ani de la acel moment simbolic, iar Guvernul Romaniei face un gest umanitar si de solidaritate pentru cetatentii din Republica Moldova, pentru sistemuld e sanatate din Republica Moldova pentru a-i ajuta intr-o situatie dificila”, a afirmat Orban. 

In context, premierul a precizat ca, pe langa cei 16,5 milioane de lei oferiti din fondul de rezerva al Romaniei, Guvernul doneaza  si 500.000 de masti FFP2, necesare pentru spitalele din Republica Moldova, 25.000 de combinezoane, 1.200 de flacone de Plachemir și 1.600 de flacoane de Caletra, „care pot să asigure un tratament pentru un numar dublu fata de numarul de cetateni infectati cu COVID-19 in Republica Moldova”. 
 
In plus, premierul a afirmat ca aceste cantitati vor fi completate daca va fi nevoie.
 
Pe langa toate aceste materiale, Romania trimite si biocide, viziere, ochelari, respectiv  „lucruri necesare pentru a asigura protectia personalului din sistemul de sanatate”.

Ludovic Orban a reaminti ca gestul de astazi vine dupa cel de saptamana trecuta, cand peste 50 de medici si cadre medicale au fost dislocate in Republica Moldova in virtutea eforturilor de  tartare a pacinetilor infectati cu COVID-19: „Este un gest firesc pe care il facem si sper sa nu incerce unii sa-l exploateze politic. Este facut pentru cetatenii Republicii Moldova, indiferent ca sunt romani sau aa alta aparteneta etnica. Este un moment greu, sistemul de sanitate de acolo se confrunta cu mari probleme si lipusuri”.

Pe finalul discursului sustinut, premierul a tinut sa le multumeasca tuturor celor implicati in aceste actiuni „de fraternitate si solidaritate”, respectiv ministerlor Sanantatii, de Interne si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Imagine

 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.