Edmond Niculușcă, specialist în risc seismic, invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea live de pe Realitatea de București, a avertizat că, dacă astăzi s-ar produce un cutremur major în Capitală, unul din patru bucureșteni ar fi grav afectat. Iar dacă seismul s-ar produce noaptea, 89.000 de locuitori ai Bucureștiului ar fi prinși sub dărâmături.

“În cazul unui cutremur, va fi foarte dramatic. Unul din patru bucureșteni ar fi grav afectat de cutremur, dacă ar avea loc un cutremur astăzi. Conform unor estimări, din anul 2013-2014 sunt estimări oficiale, dacă seismul are loc noaptea, undeva la 89.000 de bucureșteni ar fi prinși sub dărâmături sau blocați în imobile partial prăbușite. 89.000 de oameni este enorm, este înspăimântător. În momentul actual, este o listă oficială a Primăriei Capitalei- lista imobilelor expertizate ethnic și dacă ne uităm pe ea o să vedem undeva la 2.200 de imobile încadrate în clase de risc 1,2,3 și 4 și alte 1.600 de clădiri încadrate în categorii de urgență, neîncadrate în categorii de risc corespunzătoare”, a declarant Edmond Niculușcă.

Edmond Niculușcă, care este și presedintele Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN), a mai spus că sunt clădiri în proporție de 85-90% în București despre care nu se știe aproape nimic.

“Problema este însă, și puțini bucureșteni știu asta, e că de fapt această listă reprezintă cam 10-15% din totalul fondului construit al Bucureștiului. Despre restul de 85%-90% nu știm nimic, nu știm gradul de conservare, nu știm starea fizică a clădirilor din București, ceea ce e foarte complicat. Se tot vorbește despre că avem doar 300 de clădiri cu risc seismic sau cu bulină , cum se spune, în București. E o problemă aici. Cele 1.600 de clădiri încadrate în categorii de urgență sunt, de fapt, cele mai multe dintre ele tot risc seismic 1.

Bucureștiul este cea mai vulnerabilă capitală europeană din punct de vedere al riscului seismic”, a conchis specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.