Cea mai mare creștere, în hoteluri și restaurante (+27%), pe fondul concedierilor care pot distorsiona mediile statistice fără a exista o creștere reală de salarii.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, salariul net a crescut cu 3,7% în iunie față de mai, respectiv cu 119 lei, până la 3.298 de lei. Față de iunie 2019 creșterea a fost de 5%. În același timp, salariul brut a fost 5.369 lei, cu 181 lei (+3,5%) mai mare decât în luna mai 2020.
Cele mai mari salarii s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (7.540 lei). Deși în hoteluri și restaurante s-a înregistrat o creștere de 27,2% a salariului net, sectorul are în continuare cea mai mică valoare a salariilor nete (1.773 de lei).
Mai exact, cele mai importante creșteri lunare ale câștigului salarial mediu net:
+ 27,2% în hoteluri şi restaurante (ca efect al reluării activităţii după introducerea măsurilor de relaxare)
+17,6% fabricarea de mobilă
+16% activități de editare
+15% fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice
+14,8% activități culturale, spectacole
+12,7 fabricarea produselor textile
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net:
-11,3% activități de servicii anexe extracției
-4,8% fabricarea produselor din tutun
-4,5% activități de poștă și curierat
-3% activități de servicii informatice
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+2,9%), în principal ca urmare a acordării tichetelor de vacanţă. Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor faţă de luna precedentă în învăţământ, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-1,1% pentru fiecare activitate în parte).
Sursa: INSSE