Moscova va răspunde la „întrebări dificile” în legătură cu otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri seară cancelarul german Angela Merkel.

Angela Merkel: ”Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse. Scopul a fost să-l reducă la tăcere şi condamn cu tărie aceasta în numele guvernului german”, a spus ea, după ce purtătorul său de cuvânt anunțase anterior că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat “dovezi fără echivoc” că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.  Ambasadorul rus a fost convocat la MAE german şi i s-au comunicat rezultatele acestor analize. Acum Germania aşteaptă explicaţii din partea Rusiei, a mai afirmat Merkel.

Ursula von der Leyen : „Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată”, a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la utilizarea acestui agent de concepţie sovietică împotriva fostului spion Serghei Skripal în 2018, pe teritoriul Marii Britanii. „Autorii (acestei otrăviri) trebuie să fie traduşi în justiţie”, a cerut ea.

Regatul Unit a cerut miercuri Rusiei „să spună adevărul” privind soarta opozantului Aleksei Navalnîi, considerând „absolut inacceptabilă” utilizarea unei „arme chimice interzise”.
„Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată şi ca violenţa să vizeze încă o dată o figură a opoziţiei ruse”, a declarat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.
„Guvernul rus (…) trebuie să spună adevărul privind ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi”, a adăugat el, promiţând să lucreze „îndeaproape cu Germania, aliaţii noştri şi partenerii internaţionali pentru a demonstra că utilizarea armelor chimice interzise, indiferent unde în lume, antrenează consecinţe”.
„Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică”, a postat şi premierul Boris Johnson pe Twitter. „Guvernul rus trebuie acum să explice ce s-a întâmplat cu dl Navalnîi; vom lucra cu partenerii internaţionali pentru a ne asigura că se va face dreptate”, a adăugat el,

Casa Albă s-a declarat miercuri „foarte tulburată” de rezultatele testelor efectuate în Germania care confirmă că Aleksei Navalnîi, a fost otrăvit în Rusia. „SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a scris Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.
„Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic Noviciok”, subliniază el, precizând că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi „pentru ca responsabilii din Rusia să dea socoteală”.
„Ruşii au dreptul să-şi exprime opiniile de manieră paşnică şi fără frică de represalii, indiferent care sunt ele, şi în mod cert fără frică de agenţi chimici”, se adaugă în textul citat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea „şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă. „Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

Italia a ”condamnat cu fermitate” miercuri otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, comisă conform Berlinului cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, calificând acest episod drept ”crimă”. ”Italia îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare în urma identificării de către autorităţile germane competente a unui agent neurotoxic ca fiind cauza otrăvirii activistului rus Aleksei Navalnîi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe din Italia.
”Aceasta este o crimă pe care o condamnăm cu fermitate şi care face şi mai urgentă necesitatea ca Federaţia Rusă să clarifice cu rapiditate şi transparenţă responsabilităţile în ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat ministerul italian.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu a transmis că otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi este „complet inacceptabilă”. Aurescu condamnă acest fapt și subliniază necesitatea unei anchete minuţioase şi imparţiale. ”Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei”, a scris, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.