Administratorul unei firme a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar ce vizează lucrări de renovare efectuate la cazarma din Deveselu. 

Potrivit procurorilor DNA, Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a administratorului firmei de construcții și a companiei.

Potrivit rechizitoriului, la data de 16 decembrie 2013, între U.M. 02517 Craiova, în calitate de achizitor și SC Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup SRL Caracal, în calitate de prestator, a fost încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Consolidare și reabilitare pavilion S2, centrală termică nouă și rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu”.

În acest caz, procurorii au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru angajați ai unității militare și cu un diriginte de șantier.

„În perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, cele cinci persoane (care anterior au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției), și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și ar fi dispus respectiv efectuat mai multe plăți către inculpata SC Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup SRL Caracal. Banii au fost achitați firmei respective pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative (facturi și situații de lucrări) care, la data emiterii/decontării, nu reflectau realitatea. Prin aceste demersuri a fost cauzat patrimoniului U.M. 02517 Craiova un prejudiciu în cuantum total de 1.091.966 lei”, se arată într-un comunicat de presă remis, marți, de reprezentanții DNA. 

Anchetatorii au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile ce aparțin administrtorului fimei din Caracal. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii militari au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu:

– colonel inginer Vasile Deatcu, la data faptei locțiitor al comandantului U.M. 02517 Craiova,
– colonel în rezervă Daniel Croitoru, la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova,
– maior Marian Ionuț Moanță, șef Birou dirigenție lucrări din cadrul U.M. 02517 Craiova,
pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– căpitan Alina Ileana Lupu, la data faptei contabil șef în cadrul U.M. 02517 Craiova, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu,
– personal civil contractual (diriginte de șantier) Marin Bulacu, pentru săvârșirea infracțiunii complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, se mai arată în comunicatul DNA. 

Cele cinci persaone, spun procurorii, au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

„DEATCU VASILE – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

CROITORU DANIEL – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

MOANȚĂ MARIAN IONUȚ – 2 ani și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

LUPU ALINA ILEANA – 1 an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,

BULACU MARIN – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, conform comunicatului de presă. 

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul Militar Timișoara și la Tribunalul Dolj.

Sursa: Realitatea din Justitie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.