Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău, reprezentaţi de Sindicatul Salariaţilor din Asistenţa Socială Bacău (SSAS Bacău) – afiliat la Federaţia PUBLISIND, declanşează acţiuni de protest care vor continua până la blocarea totală a activităţii, în cazul în care revendicările nu sunt soluţionate.

Situaţie critică la nivelul DGASPC Bacău:

– 1745 de angajaţi nu şi-au primit salariile, iar contribuţiile sociale nu au fost plătite către stat, pentru lunile august si septembrie 2020.

– Aproximativ 720 de angajaţi din totalul de 1745 (40% din personal) au fost infectaţi cu COVID-19 şi nu au primit stimulentul pentru risc prevăzut de OUG 43/2020, spre deosebire de alte judeţe care au pus în plată acest drept.

– În situaţia neplăţii salariilor, dacă angajaţii vor refuza să se mai prezinte la serviciu si sa munceasca fortat, ne întrebăm cine îi va îngriji pe cei 833 de adulţi şi 1084 de copii din cele 22 de centre (?)

Începând cu data de 19 octombrie 2020, SASS Bacău şi PUBLISIND declanşează o serie de proteste, prima etapă fiind organizarea de mitinguri în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Bacău cu deviza: „Muncim pe datorie / ruşine să vă fie!”.

În perioada 19-21 Octombrie 2020, în intervalul orar 10,00-12,00 SSAS Bacau împreună cu Federaţia PUBLISIND, organizează MITINGURI succesive în faţa Prefecturii şi a Consiliului Judeţean Bacău (Piaţa Tricolorului), cu numărul maxim de participanţi permis de legislaţie pe durata stării de alertă.

Dacă până la finalizarea protestului, salariile şi contribuţiile sociale nu sunt plătite, începând cu data de 22 octombrie 2020, vor fi organizate noi acţiuni de protest, inclusiv la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Finanţelor Publice şi Guvernul României.

Guvernul României a dispus cu lejeritate sechestrarea in centre a personalului din asistenţă socială timp de câte două săptămâni urmate de alte două săptămâni în izolare la domiciliu. Nu a interesat pe nimeni în ce condiţii au fost cazaţi salariaţii sau cum au reuşit să îşi gestioneze propriile probleme familiale, economice sau de sănătate în perioadele respective, ori câţi dintre ei s-au infectat la serviciu.

Niciunul dintre noi nu s-a aşteptat să primească laude. Ne-am făcut serviciul cu responsabilitate şi am acceptat toate restricţiile înţelegând perfect prioritatea prevenirii răspândirii virusului. Superficialitatea cu care guvernanţii tratează o instituţie publică este însă inacceptabilă!

Bătaia de joc nu mai poate continua! Angajaţii, in mare parte infectaţi cu COVID-19, cu salariile neplătite, sunt nevoiţi să îşi amaneteze obiectele personale şi să se împrumute cu dobânzi foarte mari, trăind zilnic cu frica executării silite pentru neplata ratelor. Munca neplătită este muncă forţată!

Consiliului Judeţean susţine că a făcut toate demersurile necesare pentru achitarea drepturilor salariale, însă nici Ministerul Finanţelor Publice şi nici Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale nu au răspuns solicitărilor, iar fondurile necesare nu au fost virate.

Este inadmisibil ca angajaţii dintr-o instituţie publică, care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de risc ridicat de infectare cu COVID-19, să muncească forţat, devenind pagube colaterale sau mai bine zis electorale, în luptele dintre partide!

Pe lângă lipsa fondurilor pentru plata salariilor, în plină pandemie cu noul coronavirus, DGASPC Bacău ajunge în deficit bugetar fiind în imposibilitate de a plăti utilităţi, medicamente, parafarmaceutice şi produse igienico-sanitare!, se arată într-un comunicat de presă al  PUBLISIND.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.