Viena este în stare de șoc după atacul terorist de luni seară. Ministrul de Interne le-a cerut locuitorilor să nu părăsească locuințele decât pentru urgențe, iar copiii pot lipsi marți de la școală, a anunțat, la Realitatea Plus, Ambasadorul României la Viena. Bogdan Mazuru a declarat că nu are informații despre români răniți în atac. ”Ce s-a întâmplat la Viena arată că nimeni nu este ferit de un atac terorist”, a atras atenția diplomatul.

Mazuru a precizat că, în ziua atacului, capitala Austriei a fost plină de lume în condițiile în care marți a fost reinstaurată carantina. Din motive de securitate, mai mulți oameni au fost blocați în restaurante sau teatre, printre aceștia aflându-se și o româncă.

”Viena este încă sub stare de șoc după atacul de ieri. Ultimele date arată că operațiunea anti-tero nu s-a încheiat, încă a foarte multă poliție în stradă.

Ministrul de Interne a rugat locuitorii Vienei, pe cât posibil, să nu iasă afară decât dacă e nevoie. Elevii care nu vin la școală se consideră absenți motivați.

Nu avem date despre români implicați. Ieri a fost foarte multă lume în restaurante și teatre, a fost ultima zi înainte de carantină.

Foarte mulți locuitori ai Vienei au fost blocați de poliție din măsuri de securitate și au rămas multe ore acolo. E posibil ca unii cetățeni români care erau ieri seară în centrul Vienei să fi rămas blocați câteva ore în aceste locuri”, a spus Ambasadorul României la Viena, care a precizat că fata unei românce s-a aflat într-o astfel de situație. 

Mazuru a mai precizat că atacatorul care a fost ucis de poliție era simpatizant al grupării jihadiste Stat islamic. Este posibil ca în atac să fi fost implicați mai mulți teroriști.

”Nu se știe încă exact numărul atacatorilor de ieri. Se vorbește de cel puțin unul, dar sunt indicii că au fost mai mulți. Atacatorul ucis de poliție era simpatizant al Statului islamic. Poliția a percheziționat locuința acestuia și au găsit mai multe materiale. Faptul că era bine înarmat, avea o armă automată de calibru, arată totuși că avem de-a face cu ceva serios”, a mai spus diplomatul.

Ambasadorul a subliniat că, în condițiile liberei circulații, terorismul este un fenomen greu de controlat.

”E foarte greu să fie dejucate astfel de atacuri în condițiile în care mobilitatea este mare. Vorbim de capitale mari, suntem o societate deschisă. Este foarte complicat de controlat acest fenomen.

Ce s-a întâmplat la Viena arată că nimeni nu este ferit de un atac terorist. Viena nu a mai avut un atac terorist din 1918”, a precizat Mazuru.

Patru oameni au murit și 15 au fost răniți în atacul de luni seară, comis în apropierea unei sinagogi. Atacatorul a fost împușcat mortal de polițiști. Ministrul austriac de Interne a declarat că, cel mai probabil, a fost vorba de un atac terorist coordonat. Bărbaţi înarmaţi au atacat şase locuri din centrul Vienei, începând din faţa sinagogii principale. Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile AICI.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.