Liderii PNL s-au reunit marţi în şedinţă pentru a discuta strategia de negociere în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a noului Guvern. Liderul PNL – Ludovic Orban a declarat, la sediul partidului, după ședință, că se poate forma o majoritate în Parlament fără PSD cu USR-PLUS și UDMR.

”O majoritate parlamentară fără PSD estre obiectivul nostru. Există această posibilitate politică. PNL se va implica în negocieri pentu a forma o majoritate parlamentară.

Se previzionează a avea 141 mandate de deputați și 91 senatori. Așteptăm finalizarea, mai sunt încă de validat câteva procese verbale. Sistemul de repartiție depinde de rezultatele din toate secțiile de votare”, a declarat Ludovic Orban la ieșirea de la ședința PNL.

Discuții intense și negocieri la sediul PNL

Referitor la depunerea mandatului de premier, Ludovic Orban a declarat: ”Demisia se dă prin decizie personală. Este o decizie care era firească pentru a arăta că am ținut cont de voința exprimată. Să nu uităm de vocea celor care au tăcut și nu au venit la vot. România are nevoie de un plan de dezvoltare.

Când am văzut rezultatele votului am luat decizia de a demisiona. Există posibilitatea unei construcții parlamentare fără PSD. Evident, sunt posibili parteneri cei de la USR PLUS, cei de la UDMR. Eu cred că formațiunile politice posibile partenere înțeleg situația României și se va ajunge la o formulă stabilă de guvernare.

Am luat în calcul mai multe variante posibile, când vom lua o decizie, o vom comunica”, a spus fostul premier.

”Suntem partidul care avem cel mai mare număr de mandate. Am evaluat mai multe variante posibile, vom evalua decizia și cu Klaus Iohannis vom analiza mai multe propuneri. Eu mi-am depus mandatul și nu am exprimat intenția de a mai fi premier. PNL are nevoie de unitate, de stabilitate, de coerență în acțiune, ne concentrăm pe ceea ce e important pentru România”, a mai declarat Ludovic Orban.

Printre cei care au participat la şedinţă se numără preşedintele PNL, Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, miniştrii Lucian Bode, Florin Cîţu, Virgil Popescu, europarlamentarul Rareş Bogdan, senatorul Alina Gorghiu, deputatul Florin Roman.

Ludovic Orban, a demisionat de la conducerea Guvernului. Acesta s-ar pregăti să preia șefia Camerei Deputaților, conform unor surse.

Referitor la variantele de premier, pentru această funcție ar putea fi propus Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Liberalul a fost ales primar al orașului Oradea în 2008 din primul tur cu peste 50 la sută din voturi, iar în 2012 a fost reales cu peste 66 la sută. În 2016, Bolojan a câștigat al treilea mandat cu aproape 71 la sută. După trei mandate la Oradea, Ilie Bolojan a devenit președintele Consiliului Județean Bihor.

Vehiculat este și numele actualului premier interimar Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

”Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România”, a spus Ludovic Orban în declaraţia prin care a anunţat depunerea mandatului de premier.

„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban.

Demisia premierului înseamnă demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile. Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative.

„România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta, care vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a mai spus Ludovic Orban. 

Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament, după 20 decembrie.

 

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.