Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre importanța vaccinării profesorilor și riscul la care se expun în cazul în care aleg să nu se vaccineze, mai ales că a fost anunțată redeschiderea școlilor din 8 februarie. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut aceste precizări vineri seară, în emisiunea „Legile puterii”, moderată de Alexandra Păcuraru la Realitatea PLUS.

„Va fi o analiză a situației epidemiologice la începutul lunii februarie. La acest moment se merge pe ideea deschiderii în data de 8, după scenariile aplicate și inainte cand erau deschise scolile, dar bineînțeles va fi o analiza epidemiologică si se va vedea care e impactul și daca se impun alte masuri. Analiza urmeaza sa se faca la inceputul lunii februarie, asta s-a discutat atunci. Pana atunci se considera ca scolile urmeaza sa fie deschise la 8 februarie”, a explicat Raed Arafat, în exclusivitate, la „Legile puterii”.

Despre pericolul reprezentat de noua tulpină din Marea Britanie în rândul copiilor, a profesorilor, în cazul deschiderii școlilor, Raed Arafat a precizat că „tulpina din Marea Britanie se raspândește mai usor , e mai contagioasă, dar nu e mai periculoasa. Această tulpină nu cauzeaza o boală mai grava, riscul ei este ca infecteaza mai multi oameni intr-o unitate de timp, iar impactul pe sistemul sanitar poate fi unul foarte serios. Și clar ca monitorizam incidenta si modul cum evolueaza”.

Raed Arafat a vorbit și despre importanța vaccinării cadrelor didactice pentru protecția împotriva îmbolnăvirilor și riscul nevaccinării acestora. Ministrul Educației a anunțat vineri că sub 50% dintre cadrele didactice din toată țara vor să se vaccineze împotriva COVID-19.

Citește și Sub 50% din angajații din învățământ vor să se vaccineze anti-Covid. Precizări de la Sorin Cîmpeanu

„Noua tulpina e afectata si de vaccin, are efect asupra noii tulpini”, a precizat Arafat și a adăugat că riscul este mai mic pentru copii.

„Pentru copii e mai putin, mai mult pentru cei care sunt în vârstă și sunt profesori și predau. Dacă  nu se vaccinează profesorul, si mai ales dacă e în vârstă, și este și cu comorbidități, atunci isi asuma că nu se vaccinează. Pentru că vaccinul, în primul rând îl proteja pe el, pe profesor, pe ea, pe profesoară, mai mult decât protecție către copil. Se știe că impactul asupra copiilor, chiar dacă se infectează și transmit, este că fac forme ușoare, de regula, și nu fac forme grave.

Așa că refuzul ins ca isi asuma riscul că se infectează și  să facă, eventual, o formă gravă a bolii”, a concluzionat Raed Arafat la „Legile puterii”, vineri seară, la Realitatea PLUS.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.