Gheorghiță: La AstraZeneca avem reacții frecvente de 4-5  ori

Gheorghiță: Fiecare țară decide în nume propriu strategia pe care o adoptă

„Au fost făcute analize pe circa 10.000.000 de persoane, atât în spațiul Uniunii Europene cât și în Marea Britanie, iar evenimentele fatale trombo-embolice înregistrate au o secvență care este chiar sub cea înregistrată în rândul populației generale, nevaccinate. Ca atare, nu se stabilește o relație de cauzalitate între vaccin, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinuri de la compania AstraZeneca, indiferent de tipul de lot folosit, indiferent de grupa de vârstă a persoanelor respective, indiferent de genul persoanelor și indiferent de țara în care au fost administrate aceste vaccinuri”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiță într-o ediție specială la Realitatea PLUS. 

„Nu luăm în calcul suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca. Deciziile au nevoie să fie fundamentate din punct de vedere științific. Deciziile noastre se bazează pe recomandările Agenției Europene a Medicamentului. Cred că este organismul internațional cel mai în măsură să recomande și să certifice dacă apar anumite semnale care sunt îngrijorătoare. La acest moment, repet, experții EMA și cei ai OMS au recomandat continuarea vaccinării cu vaccinul de la AstraZeneca indiferent de tipul de lot despre care vorbim. Fiecare țară decide în nume propriu strategia pe care o adoptă. Chiar țările care au decis să sisteze temporar vaccinurile fie dintre-un anumit lot, fie cu toate tipurile de vaccinuri din cele furnizate de compania AstraZeneca, au menționat cât se poate de clar că nu au o dovadă a relației de cauzalitate”.

După ce o telespectatoare a Realității PLUS a relatat că după prima doză de vaccin AstraZeneca a avut mai multe simptome puternice, printre care febra foarte mare, sângerări ale gingiilor și inflamarea ganglionilor limfatici, medicul militar Valeriu Gheorghiță a declarat că reacțiile adverse sunt mai frecvent înregistrate la serul produs de compania anglo-suedeză.

„Categoric, uitându-ne la diferența de frecvență a raportării reacțiilor adverse la cele trei tipuri de vaccinuri, la vaccinul de la compania AstraZeneca avem reacții frecvente de 4-5  ori (n.r. mai multe) comparativ cu celelalte două tipuri de vaccinuri. Însă analizând tipul de reacții adverse raportate, sunt similare cu celelalte două tipuri de vaccinuri.  De ce se întâmplă acest lucru, pentru că vorbim de o altă tehnologie de producție a acestui vaccin. Este un vaccin bazat pe vector viral, care induce o reacțiogenitate mai crescută din partea organismului gazdă. (…) Reacțiile adverse pentru vaccinul AstraZeneca după administrarea celei de-a doua doze sunt mult mai rare decât după prima doză”, a concluzionat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.