Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” organizează, joi, la ora 12.00, o ceremonie cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înfiinţare.

Manifestarea care marchează debutul seriei de activităţi „Anul Centenarului Institutului „Cantacuzino” cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor, potrivit MApN. La ceremonie vor participa preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu.

De asemenea, va fi prezentat filmul aniversar „Pecete pentru viaţă”, realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.

Institutul „Cantacuzino” a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”.

Profesorul Cantacuzino fondase şi conducea Laboratorul de Medicină Experimentală încă din 1901, de când fusese numit profesor la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, aceea de a prepara serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

De-a lungul unei perioade de aproape 100 de ani, în Institutul „Cantacuzino” s-au efectuat cercetări în toate domeniile importante ale microbiologiei şi ştiinţelor conexe, s-au produs o serie de vaccinuri şi seruri terapeutice, specialiştii săi fiind implicaţi în activităţi de sănătate publică, de supraveghere epidemiologică a teritoriului, de documentare şi pregătire a personalului medical de specialitate, potrivit prezentării de pe site-ul instituţiei.

Institutul „Cantacuzino” are o serie de colaborări cu institute şi universităţi din Franţa, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Rusia, Ucraina etc.

Sursa foto Facebook

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.