Prefectul Capitalei Alin Stoica a declarat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că ordinul nou al Ministerului Sănătății nu poate băga Bucureștiul în carantină. Mai mult decât, Stoica spune că nu vor fi luate măsuri mai dure în perioada următoare. „Ordinul aplicabil este cu privire la modul în care se fac analizele sanitare. Și pe ordinul anterior, conform acelor criterii, se îndeplinea punctajul (de carantinare – n.r.)”, a afirmat prefectul.

Potrivit prefectului, vorbim despre un ordin prin care este stabilită modalitatea de analiză de către autoritățile sanitare, respectiv INSP sau DSP.

Ordinul este aplicabil după ce a fost aplicat, spune Stoica, subliniind însă că acesta nu stabilește dacă un oraș intră sau nu în carantină. „Lucrul acesta (carantinarea – n.r.) se decide în mod diferit”, a arătat prefectul.

Potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății (MS), publicat marți în Monitorul Oficial, nivelul de testare pentru Covid și gradul de ocupare a paturilor din spitale și din secțiile ATI vor fi luate în calcul alături de rata de incidență pentru instituirea carantinei. 

Andreea Moldovan, secretar de stat în MS susține că ordinul este ”mai obiectiv”, nu ”mai dur”, având indicatori cuantificabili. Noutatea constă în faptul că vizează și zonele metropolitane, unde oamenii circulă mult între localități. ”E foarte important să știm un aspect macro, pentru că degeaba închidem doar o localitate mică – dacă va fi să se închidă, nu zic că e cazul acum – e important să știm ce e de făcut”, a declarat Moldovan.

Mai mult decât atât, secretarul de stat a precizat că decizia de a plasa sau nu o localitate în carantină nu are la bază doar noii indicatori, fiind ”mai complexă”.

”Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez. Nu pică din cer, e un ordin pentru care am început discuțiile în urmă cu o lună, am avut discuții cu reprezentanți ai INSP și DSU. Au fost două zile de discuții, atunci chiar s-a comentat în presă pe marginea acestor criterii de carantinare. Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste – n.red), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”, a mai spus Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.