Israelul e un exemplu pentru toată lumea. A reușit o campanie susținută de vaccinare, care își arată acum beneficiile. Duminică au avut doar 38 de cazuri noi de infectare și niciun deces. În plus, de o săptămână, israelienii nu mai trebuie să poarte mască în spaţiile deschise, iar atmosfera de pe străzi aminteşte în mare măsură de cea de dinaintea pandemiei. Excelența Sa David Saranga, ambasadorul Israelului la București, a vorbit în exclusivitate la Realitatea Plus, despre succesul campaniei de imunizare și a anunțat când își deschide țara sa granițele pentru străini.

”Peste 57% din populație este deja vaccinată. Vorbim de o societate tânără, cam 50% din populație sunt copii sub 16 ani. Aceste lucruri au făcut să ajungem la o imunitate în masă.
În Israel, viața s-a întors la normalitate. Mall-urile, restaurantele, cafenelele sunt deschise la jumătate de capacitate, evenimentele culturale s-au reluat. Școlile s-au deschis, după o perioadă foarte lungă.
Copiii care nu sunt vaccinați, cei sub 16 ani, nu pot intra în restaurantele din spațiile închise”, a spus ambasadorul. 

David Saranga a anunțat că Israelul își va deschide granițele pentru turiști din 23 mai, cu anumite condiții. Potrivit acestuia, România este pe drumul bun și ar putea renunța la multe restricții în maximum două luni dacă ritmul de vaccinare va continua ca până acum. 
”Pe 23 mai, Israelul va deschide granițele pentru turiști. Vor trebui să facă un test PCR înainte de plecare și unul când ajunge în Israel. Dacă nu avem un acord cu țara respectivă, persoana va avea nevoie și de un test serologic. Orice persoană care a fost vaccinată sau a avut boala poate intra în Israel.
În UE, avem acest acord cu Cipru și Grecia. Cu România vrem să intrăm în dialog și să semnăm un acord.

Cred că România este pe drumul bun spre această imunizare în masă. Rata de vaccinare, comparativ cu alte state, este bună. Dacă ritmul de vaccinare va continua ca până acum, cred că în maximum două luni va fi în același loc în care este acum Israelul.

Populația, la noi, nu a fost atât de disciplinată. Cheia succesului e numai prin vaccinare. Am fost de trei ori în lockdown. Numai când au trecut două luni de la debutul campaniei de vaccinare, numărul persoanelor infectate a scăzut în mod semnificativ. Acum două luni aveam 10.000 de cazuri noi pe zi, acum am avut 38.
Israelul vaccinează doar pe Pfizer. Sistemul de sănătate este foarte bun și digitalizat. Furnizăm informații companiei în privința eficienței vaccinului”, a mai spus Saranga.

Diplomatul a explicat că un motiv al succesului campaniei de vaccinare a fost lipsa fake news-urilor și faptul că populația are încredere în medicină și știință.

”Eu n-am văzut în Israel fake news-uri în cantitatea pe care am văzut-o aici. Lumea are încredere în medicină și știință. 
Este o parte din societate care nu va avea încredere în sistem niciodată. Când persoana citește sau vede ceva, trebuie să aibă mai multă informație și apoi să hotărască. Lucrul cel mai bun este ca populației să îi fie pusă la dispoziție cât mai multă informație. Viitorul este în mâna noastră”, a conchis ambasadorul. 

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.