Senatorul liberal, Virgil Guran a comentat în emisiunea 100% informația obținută pe surse de Realitatea PLUS că 3 până la 4 miliarde de euro din granturile pe care România vrea să le atragă prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor merge către zona Clujului, drept recunoștință a premierului Florin Cîțu pentru susținerea pe care o are în partid din partea organizației de la Cluj.

„Într-adevăr există o cerere pentru metroul din Cluj. Acolo există un proiect pentru metroul din Cluj, dar încă nu există o certitudine nici măcar cu metroul că va fi aprobat la Comisia Europeană. Acuma că vor fi 4 miliarde de euro la Cluj, nu cred acest lucru. Eu nu am văzut așa ceva și nu am asistat la astfel de discuții până acuma. Că o să fie o sumă importantă pe zona respectivă este foarte posibil, dar asta pentru că există proiecte, pentru că există dezvoltare. (…) Nu l-ar avantaja (n.r. pe Florin Cîțu) să meargă pentru un județ, două, trei pentru că asta ar însemna supărare mare în rest. Eu cred că nu se va întâmpla lucrul acesta. Dacă se întâmplă, nu este corect să fie ați toți banii sau majoritatea banilor într-o singură zonă”, a declarat Virgil Guran.

Senatorul liberal și-a nuanțat declarația spunând că cererile pentru fondurile care vor ajunge în România prin PNRR vin din toată țara.

„Este logic, fiecare președinte de Consiliu Județean, fiecare primar de mare localitate își dorește. Dar de la dorință, până la realitate vedem. Dacă, într-adevăr se întâmplă, vă spun sincer că nu este corect. (…) Încă nu s-a stabilit modalitatea de lucru. Toți președinții de consiliu județean și cei de la PSD și cei de la UDMR încearcă să acceseze cât mai mulți din acești bani pentru dezvoltare, mai ales din cei nerambursabili”, a explicat senatorul liberal.

„Procedura o va stabili Uniunea Europeană, nu domnul Ghinea (n.r. ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene). Dacă ar face așa ceva domnul Ghinea, ar fi foarte grav, dar nu depinde de dânsul, depinde de ce se poate negocia la Bruxelles”, a susținut Guran.

Senatorul PNL a notat că România nu putea să rateze șansa unor împrumuturi la dobânzi foarte mici pe care o acordă Uniunea Europeană. 

„Ținând cont că banii care sunt rambursabili vin cu o dobândă infimă este avantajos pentru noi. Cu alte cuvinte, în loc să ne împrumutăm pentru alte lucruri la dobânzi de 3-4%, ne vom împrumuta probabil sub 1%. Nu merita să ratăm ocazia să luăm împrumuturi cu dobânzi foarte, foarte mici. Este logic că noi va trebui să ne împrumutăm că o să fie un deficit probabil de, nu știu, 7%. Deficitul se acoperă din împrumut, asta este clar. De ce să nu acoperim deficitul cu un împrumut de genul acesta și să ne acoperim cu un împrumut cu dobândă mare”, a concluzionat Guran.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.