„Este vorba despre banii pe care îi plătim ca să acoperim costurile serviciilor medicale direct din buzunar. În momentul în care apare ideea unei coplăți pentru servicii medicale, care în mod obișnuit sunt asigurate de sigurarea obișnuită, atunci procentul acestor cheltuieli totale este mai mare. Există trei paliere. Unul de până la 15% din costurile serviciilor de sănătate, care este considerat confortabil și că nu afectează viața familiilor și mai ales a celor aflate în pericol social din punct de vedere al veniturilor. Cel de-al doilea palier este cel între 15 și 30%, care reprezintă deja un semnal de alarmă și în anumite situații, nu puține la număr, duce la sărăcirea familiilor care își plătesc serviciile medicale sau medicamentele. Și o proporție de peste 30%, care este caracteristică în general țărilor mai puțin dezvoltate, unde accesul la servicii de sănătate e foarte limitat și unde oamenii de multe ori își periclitează viața datorită faptului că nu mai reușesc să trăiască după ce își plătesc serviciile medicale. Noi suntem pe la 22%, deci ne aflăm într-o situație intermediară, dar pe măsură ce se promovează politici care duc la creșterea acestei proporții prin introducerea de exemplu a unor coplăți în serviciile medicale spitalicești, o coplată care nu mai este limitată, cum era până în prezent, ci este practic la discreția operatorului privat atunci în mod evident ne vom îndrepta și noi rapid către acel palier de pericol care este cel de 30% din totalul cheltuielilor pentru sănătate”, a declarat reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila la emisiunea „Controversat”, de la Realitatea PLUS.

„Efectul asupra pacientului este în mod evident limitarea accesului la servicii de sănătate în timp. Astea sunt fenomene care nu se întâmplă imediat, o să vedeți că și progresia este lentă și singurul lucru care se poate face ca să eviți o astfel de situație este să îmbunătățești sistemul de asigurări de sănătate, să introduci deduceri acolo unde este posibil și să limitezi costurile serviciilor private, dacă discutăm de paturi care sunt finanțate și de la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate. (…) Pe măsură ce proporția de paturi de la privat crește, cea de la stat scade că numărul total de paturi finanțabil rămâne constant”, a punctat medicul microbiolog.

„În mod evident este vorba de o „îmbunătățire” a modului de finanțare a sistemului privat. Eu nu am nimic. Mi se pare absolut normal să existe servicii medicale private de sănătate, dar aceste servicii medicale private de sănătate nu trebuie făcute în detrimentul sectorului public și nu trebuie să afecteze în timp accesul pacienților la servicii de sănătate”, a concluzionat Alexandru Rafila.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.