Peste 131.000 de elevi care au terminat clasa a 8-a susțin marți prima probă la Evaluarea Națională 2021, cea de limba și literatura română. Pe 24 iunie va avea loc a doua probă scrisă, la matematică. O noutate este că elevii vor susține examenul pe broșuri, în care trebuie să completeze răspunsurile la întrebări. Pentru a evita orice neînțelegeri, Ministerul Educației a transmis regulile ce trebuie respectate de elevi din momentul în care intră în examen până la afișarea rezultatelor.

Evaluare Națională 2021. Reguli sanitare în centrul de examen

– toate persoanele vor purta mască;

– nu se măsoară temperatura;

– accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;

– în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;

– se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;

– parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;

– la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;

– intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Evaluare Națională 2021. Accesul în sala de examen

– Intrarea elevilor se va realiza până în ora 8:30, depozitarea bagajelor se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.

– Toate sălile în care se desfăşoară activităţi specifice Evaluării Naţionale vor fi supravegheate audio-video şi vor avea pe uşă anunţul privind monitorizarea.

Evaluare Națională 2021. Cu ce nu au voie elevii în sala de examen

– Candidaţilor li se interzice să aibă asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţelele sociale, pentru comunicare cu alţi candidaţi, asistenţi din unitatea/unităţile de învăţământ/centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

– se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Evaluare Națională 2021. Codul unic de identificare

– Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute.

– În intervalul 9:00 – 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, de la 09:15 începând derularea propriu-zisă a timpului pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).

Evaluare Națională 2021. Ce se întâmplă cu elevii dați afară din examen

– Încălcarea regulilor va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise, avertizează autoritățile.

– Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

Evaluare Națională 2021. Cât timp au la dispoziție elevii să scrie lucrarea

După completarea colțului secretizat de pe foaia de examen, de la ora 9:15,  elevii au la dispoziție două ore/trei orei (pentru cazurile speciale). 

În situaţii excepţionale, la cererea candidatului, cu încadrarea în timpul de 120/180 minute, acesta poate primi altă broşură de examen (iar broşura iniţială se anulează).

Evaluare Națională 2021. Cum se corectează un răspuns greșit la proba de limba română

– un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat correct;

– un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat correct;

– sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră;

– în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Evaluare Națională 2021. După cât timp poate ieși candidatul din examen

– Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor nu pot părăsi centrul de examen cu mai puțin de o oră de la debut (aprox 10.15).

– Primele rezultate ale Evaluării Naționale 2021 vor fi afişate în data de 29 iunie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în data de 30 iunie. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 4 iulie.

Evaluare Națională 2021. Unde pot fi semnalate problemele din timpul examenului

– Pentru sesizarea unor posibile disfuncționalități/nereguli identificate la examenul de Evaluare Națională, Ministerul Educației pune la dispoziția celor interesați TELVERDE- 0800801100, în perioada 22-25 iunie, în intervalul orar 8:00 -16:00.

La București, pentru semnalarea problemelor apărute în desfășurarea examenului de Evaluare Națională, clasa aVIII-a, în anul școlar 2020-2021, reclamațiile se pot face în intervalele orare menționate mai jos, în zilele desfășurării probelor, la TELVERDE ISMB – 0800816021:

8.00-16.00: marți – joi
8.00-14.00: vineri

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.