Moțiunea de cenzură depusă de PSD la adresa Guvernului Cîțu a avut darul de a produce unele dintre cele mai sinistre și iresponsabile declarații politice din ultimii ani. În ciuda unor scenarii fantasmagorice tranzacționate în ultimele zile în legătură cu posibilitatea ca unii liberali să-și voteze căderea propriului Guvern pentru a-și tranșa lupta internă în partid, totul s-a dovedit a fi doar bârfă și cancan.

În realitate, acțiunea social democraților nu a trezit nicio emoție publică și nimeni nu și-a făcut vreun calcul serios în legătură cu șansele ei reale de reușită. În schimb, replicile și declarațiile din Parlament rămân în istorie ca un vârf al tupeului pe care politica românească nu l-a cunoscut de prea multe ori.

Iar câștigătorul detașat al concursului de halucinație politică înregistrat în Parlament cu ocazia moțiunii de cenzură este chiar personajul vizat, respectiv premierul Florin Vasile Cîțu. Într-o singură propoziție, premierul României sfidează o țară întreagă, realitatea cea de toate zilele, bunul simț economic și întregul trend mondial.

„Puterea de cumpărare a românilor e mai mare decât în Grecia, alimentele sunt ieftine, puterea de cumpărare crește, românii sunt fericiți.” Sunt cuvintele rostite de Florin Cîțu de la tribuna Parlamentului.

De cât tupeu este oare nevoie să spui așa ceva când știi că în ultimul an tu, premierul și fostul ministru de Finanțe în Guvernul anterior, ai împrumutat România cu o sumă record de peste 35 de miliarde de euro despre care nu știi sau nu vrei să spui unde și în ce s-au dus.

Câtă rupere de realitate sau ignoranță trebuie să existe în premierul României astfel încât să poată rosti aceste idei când realitatea brută și toate cifrele statistice îi spun că prețurile la mai toate produsele și serviciile au explodat, că salariile au stagnat și costurile energiei și combustibililor s-au majorat față de anul trecut cu cel puțin 10 procente?

Câtă corupere ideologică trebuie să existe în mentalul celui care vremelnic ne este prim-ministru încât să preamărească niște cifre care compară mere cu pere și să nu înțeleagă că zecile de miliarde de euro împrumutate chiar de el și abținerea românilor de anul trecut, marcat de pandemie și contracție economică, au produs în acest an o firească și deloc surprinzătoare revărsare în consum?

Când, în plus, știi că pe lângă începutul privatizării sistemului de Educație, prin finanțarea școlilor și grădinițelor private, declanșezi în forță și privatizarea Sănătății, care nu va avea ca efect decât excluderea a și mai multor cetățeni de la un drept garantat de Constituție, să vorbești despre fericirea care s-a abătut asupra românilor e aproape ca o înjurătură pe care o adresezi celor mai sărmani dintre locuitorii celei mai sărace țări a Uniunii Europene.

Până aici premierul Florin Cîțu ne-a arătat doar o mică parte din cine este și mai ales ce potențial „fantastic” are, după cum îi place să spună (pe modelul Trump) apropo de orice i se pare lui important, să devină în viitor dacă va câștiga și șefia PNL la alegerile interne care deja au distorsionat însăși guvernarea. 

„Ştiţi deja ce fel de politician sunt. (…) Am intrat în politică fiind liberal convins şi voi respecta până la capăt principiile şi valorile liberale. Domnilor de la PSD, degeaba speraţi. Vă minţiţi singuri. După 25 septembrie va fi şi mai rău pentru dvs. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică nu scăpaţi.” Florin Vasile Cîțu, pe 29 iunie, la moțiunea de cenzură din Parlament.

Aici curajul lui Florin V. Cîțu explodează și atinge cote cu istorice întrucât niciun premier până acum nu a mai avut tupeul să își mute bătălia din interiorul partidului în Parlament și să o folosească drept armă în lupta cu Opoziția. Așa ceva, să recunoaștem, este o premieră pentru România și Florin Cîțu ar putea să primească medalia pentru aroganță și tupeu în politica postdecembristă.

Să ne gandim o clipă că așa va fi și alegerile în PNL au fost deja tranșate așa cum spune Florin Cîțu în favoarea sa. Imaginați-vă doar câtă aroganță și ce cote va atinge această guvernare când premierul va avea și întreg PNL la cheremul său. Când nu va mai avea nicio voce critică în jur și nimeni care să-i spună cât de rupt de realitate îi sunt ideile și proiectele.

Abia atunci guvernarea va deveni cu adevărat „fantastică” și țara va fi pusă pe drumul „revoluției” pe care Cîțu ne-a promis-o de când a fost instalat la Palatul Victoria. Sensul și obiectivele ne-au fost deja prezentate. Să ne imaginăm doar cum va fi când va avea întreaga putere.
 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.