„Eu am mai făcut o dată liceul, atunci la vremea lui, dar l-am făcut ca gâsca prin apă pentru că munceam. La 13 ani eram vânzătoare la metrou, după a venit „Școala vedetelor”, am început cu turnee și îmi doream foarte mult independență financiară. Mi-a plăcut să citesc în  schimb și intuitiv am cultivat zona asta intelectuală, dar loterie. Mi-am dat BAC-ul. Am picat o probă. Am plecat în America, am stat 7 ani. M-am întors, am vrut să dau la facultate. Mi-am amintit că picasem o probă. M-am înscris din nou la BAC să dau doar acea probă, numai că am realizat că nota pe care o voi lua, per total nu este un reper pentru omul care eram atunci. Și am spus că merit mai mult. N-am vrut să învăț doar pentru BAC, am vrut să reiau tot procesul de la capăt. A fost o experiență deosebită în care am aflat enorm de multe despre mine și despre oamenii din jurul meu. Am vrut să fac încă o dată liceul. Evident că nu erau norme. Evident că nu existau proceduri. Nu exista precedent. Liceul de stat nu m-a primit. A spus: „Ai făcut o dată liceul pe banii statului, gratuit. Nu poți să o faci din nou”. Am zis, OK, plătesc”, a declarat Nadine la emisiunea 100%, de la Realitatea PLUS.

Artista a povestit că a vrut să facă liceul în județul Dâmbovița, unde locuiește, ca să fie un exemplu pentru femeile din comunitate, care sunt dependente de bărbați pentru că nu sunt educate și nu pot avea o slujbă. Însă a reușit să găsească un liceu privat care să accepte să reia liceul de la clasa a noua la București pentru că își dorea să nu sară nicio etapă în educație. 

„Am luat note mari. Am vrut să învăț. Evident că profesorii la început s-au raportat la mine ca la o persoană publică, care va face tot posibilul să nu facă nimic și alții să îi facă temele. Și sunt fericită că le-am câștigat respectul tocmai pentru că am vrut să le demonstrez că îi respect. Că respect materia și procesul educațional. Am făcut 5 ani de fără frecvență. Vreau să studiez Psihologia, Biologia, Antropologia. Mă fascinează biologia comportamentului uman. Mă fascinează comportamentul uman, de asta am și ales Sociologia ca a treia materie (n.r. de examen la Bacalaureat). Vreau să dau mai departe și vreau să o fac tot ca la carte chiar dacă nu am nevoie de diplomă pentru că nu îmi doresc un serviciu de la 9 la 5. Nu îmi doresc să mă angajez nicăieri. Cred că o să pun în ramă diploma de la BAC pentru că pentru ea am muncit 9 ani. O fac din curiozitate. Sunt un om curios. Vreau să înțeleg lumea în care trăiesc. O absorb și mă aplic mai bine ei atunci când am habar despre ea dar nu de pe net, sau după ureche. Vreau să o știu, să o aprofundez. Mai ales că nu mă interesează poșetele. Nu mă interesează fashion, lifestyle, buze, selfie-uri și nu mă mai fascinează mondenul. Nu mă mai atrage lumea asta în care am investit atât de mult. Pe mine m-ar jigni ideea că am școala vieții. O școală a vieții fără școală academică este zero barat. De ce? Pentru că școala vieții fără poezie duce spre grotesc, din punctul meu de vedere”, a explicat Nadine.

Artista spune că este nedrept modul în care sunt priviți adulții care își definitivează studiile pe care nu au avut șansa să le termine la vremea lor.

„Un lucru care mă doare cumplit este că oamenii care nu își termină școala, adulții fără școală terminată sunt blamați de societate, bagatelizați și jigniți. Tot ei, care în primul rând au fost niște victime ale unor adulți iresponsabili. (…) Am o colegă cu șase copii acasă. Șase copii și lasă plozii și vine și învață. Acum în perioada de BAC, această femeie cu șase copii asculta pe YouTube lecții cât făcea curat în casă. Să nu piardă niciun moment. Mi-a spus: „Nadine, pentru mine diploma de BAC este un vis”. Femeia asta vrea să repare ce părinții nu au putut să facă pentru ea și societatea a scăpat din mâini. Am o altă colegă și bună prietenă. A făcut naveta de la Bacău la București în fiecare weekend pentru a fi prezentă la ore pentru că în tot județul ei nu există un liceu cu fără frecvență în weekend. (…) Avem aceste programe extraordinare, sper să și funcționeze, de prevenție a abandonului școlar. Avem nevoie de ele. Suntem pe primul loc în Europa la abandon școlar și se vede în calitatea vieții noastre că suntem de abandon școlar. Unde îi întâlnește acest program pe cei pe care nu îi prinde în acest program? Oamenii se pierd pe drum. Mulți dintre ei lucrează. Mulți dintre colegii mei lucrează la engros-uri. Unde îi întâlnește sistemul pe acești oameni pe drum? Și când ei vor să vină, cum este colega mea din Bacău, sistemul zice da, dar doar de luni până vineri, dacă poți. (…) Fotbaliștii care își dau BAC-ul târziu, primarii care își dau BAC-ul târziu să nu fie rușinați în public pentru asta, pentru că ei se adresează segmentului lor de populație. Un primar care  a fost ales de 800 de oameni în comunitatea lui, dacă este lăudat de media că așa se face, se uită vecinul la el. În comunitatea mea din Dâmbovița enorm de multe femei sunt în prag de sărăcie severă din cauză că sunt dependente financiar de bărbat. Ea are 4 clase, 5 clase. Multe dintre ele vin cu copiii să citească etichetele de la magazin, iar el muncitor necalificat. Avem armate de muncitori necalificați pentru că sistemul i-a pierdut pe drum. Când un adult are diplomă de Bacalaureat, pentru el înseamnă că viitorul lui și al copiilor lui este mai sigur. Doarme mai bine noaptea. Omul ăla este deschis să dea un Bună ziua! pentru că el are o diplomă și cu ea se poate duce să se angajeze aproape oriunde. Are mult mai multe șanse”, a notat Nadine. 

Sursa: Realitatea de Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.