Situația din Kabul, capitala Afganistanului, este departe de a se fi calmat după ce preşedintele Ashraf Ghani a părăsit țara, iar talibanii au preluat  puterea în cursul zilei de duminică. Într-o declarație comună, susţinută de peste 60 de ţări, printre care se află și România, se cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită acest lucru, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care se află Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie și România au declarat, într-un comunicat comun, că „cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile”.

Potrivit comunicatului, „poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm”.

După ce președintele Ashraf Ghani a dat bir cu fugiții în Tadjikistan, în cursul zilei de duminică, talibanii au preluat controlul asupra Palatului prezidenţial din Kabul. Cel puțin așa au declarat, pentru Reuters, doi înalţi comandanţi ai insurgenţilor prezenţi în capitala afgană. Nu există însă o confirmare din partea guvernului afgan în această privinţă. Reuters transmite că oficiali guvernamentali nu au putut fi contactaţi deocamdată.

Ambasada SUA din Kabul a anunţat într-o notă că situaţia securităţii în capitala afgană se schimbă rapid, inclusiv la aeroport, unde au fost raportate focuri de armă, în timp ce trupele americane ajută la evacuarea majorităţii personalului american.

„Există informaţii despre un incendiu la aeroport, acesta fiind ţinta unor tiruri. În consecinţă, le recomandăm cetăţenilor americani să se adăpostească să stea adăpostiţi acolo unde se află”, a comunicat misiunea diplomatică americană.

SUA speră să-şi evacueze cea mai mare parte a personalului din Afganistan într-o zi sau două, în timp ce ţări precum Germania şi Canada şi-au închis deja ambasadele la Kabul.

Sursa: Realitatea de Diaspora

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.