Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că în zonele unde rata de infectare este de peste 3 la mie, în localuri și mall-uri, chiar și la nunți, se va intra doar pe baza certificatului verde. Secretarul de stat în MAI a precizat că în acest sens este nevoie de o Hotărâre de Guvern, pentru a se aplica această măsură ce va limita închiderea activităților economice.

„În loc să închidem anumite localuri, ideea e să se intre în aceste localuri pe baza acestui certificat. Este o măsură pentru a limita impactul economic al pandemiei. Bineînțeles, mai sunt și alte condiții: organizarea de conferințe, congrese, dacă te duci în anumite locații în spații închise, dacă este incidența mai mare sau în anumite situații să folosești această modalitate de verificare”, a explicat medicul Raed Arafat, miercuri seară, potrivit realitatea.net

Întrebat dacă se va aplica verificarea pe baza certificatului verde și la nunți, Raed Arafat a spus că în zonele unde rata e de 3 la mie cel puțin este „foarte probabil” să se poată intra pe baza acestui document.

Șeful DSU a precizat că verificarea este foarte simplă, pe baza aplicației deja existente.

Se poate verifica, la intrarea în mall, restaurant, dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice. (…) A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a mai spus șeful DSP.

Sursa: Realitatea de Realitatea Medicala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.