Liberalii anunță că pentru varianta comasării alegerilor din 2024 există numeroase argumente și că se va discuta în următoare perioadă acest scenariu cu partenerii de guvernare – PSD și UDMR. 

Liberalul Ionuţ Stroe a anunțat că ”există suficiente argumente” pentru promovarea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Purtătorul de cuvânt al PNL a explicat însă că acest proiect trebuie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare şi agreat de cele trei formaţiuni care fac parte din aceasta. Anunțul a fost făcut după ședințele grupurilor parlamentare ale PNL înainte de prima sesiune parlamentară din acest an, care începe miercuri, 1 februarie.

„Atâta timp cât se discută acest proiect, în mod evident că există, din punctul nostru de vedere, suficiente argumente, şi de natură constituţională, să promovăm un asemenea proiect. Probabil că el va prinde contur în această sesiune parlamentară, dar nu înainte de a fi discutat în coaliţie şi agreat cu partenerii social-democraţi şi cu cei de la UDMR. Noi considerăm că ar putea fi o idee pe baza căreia am putea să ajutăm foarte mult procesul electoral din anul 2024 şi cred că ar fi oarecum prematur să discutăm detaliile acestui proiect înainte de a fi discutat şi asumat, bineînţeles, în cadrul coaliţiei”, a declarat Ionuţ Stroe.

Întrebat despre decizia CCR care susține că o eventuală comasare a alegerilor nu ar fi constituțională, Ionuț Stroe a explicat: ”Contestaţia de neconstituţionalitate la vremea respectivă puncta un caz anume şi anume proiectul care promova, la vremea respectivă, comasarea celor două alegeri. Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă. Cred că era în toamna anului 2011”. Acesta s-a referit la momentul de dinaintea alegerilor din 2012, când Executivul era condus de Emil Boc, iar coaliția de guvernare era formată din PDL, UDMR și UNPR, după refuzul PNL de la acea vreme de a intra într-o coaliție, după ce în primul an, la Guvern, PDL a făcut coaliție cu PSD, care a plecat chiar înainte de alegerile prezidențiale din 2009.

Precizările legate de varianta alegerilor comasate în 2024 ale PNL, prin purtătorul de cuvânt, vin după ce PNL a anunțat de anul trecut că susține această variantă. În același timp, PSD nu a transmis clar că nu ar susține deloc acest scenariu, iar UDMR a anunțat în coaliție că nu este de acord. 

 

Sursa: Realitatea Din PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.