Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat joi de Consiliul General al Municipiului București (CGMB). 

Este vorba despre majorarea cu rata inflației, pe care autoritatea locală o face în fiecare an, până pe 30 aprilie, pentru anul următor, când vine vorba despre impozitul pe clădiri și terenuri, pe mașină, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire. 

De exemplu, la autoturisme se vor achita taxe în funcție de capacitatea cilindrică. Astfel, la mașinile care au o capacitate de până în 1.600 de centimetri cubi, cum au în mod uzual mașinile deținute de români, se vor achita câte 10 lei pe fiecare 200 de centimetri cubi sau fracțiunea din această unitate, deci suma maximă de achitat este de 80 de lei. La un cu tot alt calibru al impozitului vom ajunge la mașinile cu motoare mari, peste 3.001 de centimetri cubi, unde numai creșterea taxelor este de 700 de lei.

Mai mult vom achita și pentru impozitele pentru locuințe. Spre exemplu, la un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați, diferenta este de 27 de lei în zona A, iar pentru un apartament de 3 camere, impozitul crește de la 292 la 332 de lei tot în zona A. Aceste valori prevăd reducerea de 10% dacă impozitul e plătit până pe 31 martie.

Se scumpesc și locurile de parcare de reședință. De exemplu, dacă acum cei care locuiesc în zona A plătesc 600 de lei pe an, de la anul vor plăti 683 de lei. Pentru cei care locuiesc în zona B, tariful crește de la 500 la 569 de lei.

Pe de altă parte, CGMB a aprobat și bugetele pe 2023 pentru patru dintre companiile municipale lăsate moștenire de administrația Firea. Este vorba despre: Compania Municipală Managementul Traficului București, Compania Municipală Energetica Servicii București, Trustul de Clădiri Metropolitane București și Compania Municipală Parking București. Cumulat, cele patru companii au în 2023 un buget de 343 de milioane de lei, iar cheltuielile de personal se ridică la aproape 110 milioane de lei. Compania Municipală Energetica Servicii București face lucrări de modernizare a rețelei de termoficare, Trustul de Clădiri Metropolitane București execută lucrările la Pasajul Doamna Ghica și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea, Compania Managementul Traficului se ocupă de sistemul de semaforizare, iar compania de Parking, de parcări. Cea din urmă va achiziționa în 2023 cele 400 de parcometre, pentru care va plăti 17 milioane de lei. Compania gestionează parcările publice ale Primăriei Capitalei, peste 30.000 de locuri. În 2023 își propune să traseze 17.000 de locuri noi de parcare.

Sursa: Tabu.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.