Marius Budăi a vorbit la Realitatea PLUS despre renegocierea PNRR-ului în ceea ce privește procentul din PIB pentru pensii. Pe lângă asta, un alt subiect abordat a fost cel despre o posibilă mărire a pensiilor în acest an. Ministrul spune că nu poate face promisiuni în acest moment.

„Trebuie să știm cu toții că nu există, am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE, nu există niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonari.

Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestului PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație. Eu când am avut onoarea să ajung la Ministerul Muncii, primul document pe care l-am solicitat, am cerut să mi se dea justificarea acestui fapt, nu s-a găsit o asemenea justificare.

Primul impediment e că tot în PNRR s-a scris că trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem. Însă inechitățile din sistem se rezolva în 2 pași, existența unui act normativ, noi l-am avut, al doilea e impactul bugetar, ori impactul bugetar este imposibil să rezolvi o asemenea problema când noi deja cu toate cheltuielilor suntem la 9.3%”, a explicat Marius Budăi la Realitatea PLUS.

Budăi nu promite o mărire a pensiilor în acest an:

„Nu vrem să aducem speranțe pe care să nu le putem îndeplini. Am spus foarte clar, grijă noastră principala e să ducem programele la bun sfârșit, să ducem programul sprijin pentru românia la sfârșit, cardurile de alimente, suntem atenți la evoluția cifrelor. Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranța seniorilor româniei pe care să nu o pot respectă”, a mai explicat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.