Armata ar putea redeveni obligatorie în Romania. Premierul Nicolae Ciucă, fost militar de carieră, susține chemarea la arme a bărbaților. Argumentul său a fost că perioada armatelor mici, constituite pe bază de voluntariat, a trecut. Mai mult,  Nicolae Ciucă cere o prezenţă NATO întărită, acuzând că Rusia foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România. 

Războiul Rusiei în Ucraina a trezit îngrijorări reale la Bucureşti, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat astăzi, la conferinţa Black Sea and Balkans Forum, că s-a dus era armatelor mici, tehnologizate şi trebuie să se revină la armate de masă. România, care avea o armată de peste 300.000 de militari înainte de 1990, a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2007 şi acum numărul militarilor este sub 70.000, potrivit Monitorul Apărării.

Industria de apărare devine industrie de război iar armatele de profesionişti revin la cele de masă, a precizat  Nicolae Ciucă: „Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele.”

Nicolae Ciucă a acuzat Rusia că foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România şi cere o prezenţă NATO întărită. De asemenea, oficialul român a menţionat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României:

„În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani.”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.