Nicolae Ciucă anunță, astăzi, dacă își va depune mandatul din funcția de șef al Guvernului pentru a se începe rotativa între PNL și PSD la guvernare.

Premierul Nicolae Ciucă anunță vineri, 26 mai, decizia legată de o eventuală amânare a rotativei guvernamentale din cauza grevei profesorilor. Șeful Executivului a precizat joi, la Cluj-Napoca, că decizia va fi luată după discuții cu partenerii de coaliție, la o zi după ce anunțase că vineri își va depune mandatul de premier. Și purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a afirmat că premierul Nicolae Ciucă va anunţa vineri decizia sa privind depunerea mandatului.

Schimbarea declarațiilor făcute de premierul Nicolae Ciucă au fost determinate de precizările făcute joi de președintele Iohannis, care a invocat greva profesorilor drept un motiv puternic pentru amânarea tranziției în fruntea Guvernului. Acesta a precizat că rotația premierilor nu se poate face în timpul grevei profesorilor.

Declarațiile liderilor coaliției pe tema ROTATIVEI, făcute în ultima săptămână și intervenția președintelui Iohannis

SÂMBĂTĂ – 20 mai. Marcel Ciolacu a fost primul care a dat primul semnal pentru suspendarea negocierilor pentru formarea guvernului instalat după rocada PNL cu PSD, invocând greva generală anunțată de sindicatele din Educație și reforma pensiilor speciale.

După ce sindicatele din Educație au anunțat greva generală a profesorilor, liderul PSD a blocat negocierile politice și a cerut ca ele să fie reluate după ce greva se încheie. Marcel Ciolacu a cerut suspendarea negocierilor privind viitorul guvern până la rezolvarea solicitărilor sindicatelor și a reformei privind pensiile speciale.

„Cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris liderul PSD pe Facebook.

MIERCURI – 24 mai. În urmă cu doar o zi, miercuri, Nicolae Ciucă, aflat în județul Argeș, a anunțat că își va depune vineri, 26 mai, mandatul din fruntea Guvernului.

„Așa cum am menționat de fiecare dată, vineri (26 mai – n.r.) este ziua în care, conform calendarului îmi voi depune mandatul”, a precizat Nicolae Ciucă după ce a fost întrebat dacă va renunța la poziția de premier înainte de încheierea grevei profesorilor. Aflat la aniversarea celor 18 ani de la înființarea PNL, la Vila Florica, jud. Argeș, acesta a adăugat că „președintele nu se implică în acest proces, este decizia PNL”, după ce a fost întrebat dacă a discutat cu președintele pe tema formării noului guvern ce trebuie instalat după rocada cu PSD.

Tot miercuri, Iohannis declarase că rotația guvernamentală se poate realiza conform calendarului stabilit prin protocol, până la 1 iunie. Președintele a confirmat că a avut o discuție cu liberalii, în care le-a cerut „să trateze negocierile din coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea”.

„Calendarul inițial al rotației sau al rocadei poate fi respectat. Vineri ar începe procedura și în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus și celor din PNL. Le-am solicitat să trateze negocierile din coaliție și cu greviștii cu toată seriozitatea. (…) Numai de instabilitate și de certuri politice nu avem nevoie”, a declarat președintele Iohannis, răspunzând unei întrebări în conferința de presă comună de miercuri, 24 mai, cu președintele Germaniei, la Cotroceni.

JOI – 25 mai. „Ajung la Bucureşti, discut cu partenerii de coaliţie şi luăm o decizie”, a declarat Nicolae Ciucă, prezent la Cluj-Napoca.

JOI – 25 mai. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a afirmat, joi, că premierul Nicolae Ciucă va anunţa vineri decizia sa privind depunerea mandatului.

„Sunt purtătorul de cuvânt al Guvernului. Desigur, întrebarea dumneavoastră vizează premierul României, dar are o conotaţie politică pe care nu o pot comenta. Dar decizia domnului prim-ministru în legătură cu ceea ce se va întâmpla mâine (vineri – n.r.) cu siguranţă o să o aflaţi mâine”, a precizat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

DE CE IOHANNIS A SUGERAT SUSPENDAREA ROTATIVEI

Întrebat dacă vor fi amânate procedurile pentru rotativă, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu crede că poate fi făcută în timpul negocierilor cu sindicatele din educaţie. Iohannis a menționat  joi că Guvernul şi coaliţia trebuie să continue negocierile cu sindicatele din învăţământ şi a afirmat că nu crede că rotaţia guvernamentală se poate face în timpul unor astfel de negocieri.

„În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. (…) Atunci, este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. (…) Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Şi una, şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând.

Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva. Fiind azi, joi, şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână-două se face rotaţia, important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a declarat Iohannis joi, la Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.